Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling-legende doet een boekje open over nooit gerealiseerde attracties

13-07-2021, 17.07 uur

Welke plannen voor nieuwe Efteling-attracties zijn de afgelopen decennia nooit gerealiseerd? In een uitgebreid interview geeft voormalig Efteling-techneut Lex Lemmens een aantal voorbeelden. Eén daarvan springt eruit: De Toorn der Goden.

Dat had een spectaculaire attractie vol met speciale effecten moeten worden, geleverd door fabrikant Intamin. "Het was een attractie waarbij je - gezeten op een groot platform - geconfronteerd werd met de elementen: water, vuur, wind, etcetera", weet Lemmens.

De Toorn der Goden had gebouwd moeten worden op de plek waar nu De Vliegende Hollander staat. "Dat had ik een hele mooie gevonden, daar hadden we ook al de schetsen voor liggen." Het ontwerp was in handen van Ton van de Ven, bekend van onder andere Fata Morgana, Droomvlucht en Villa Volta.

Vuurspuwende berg
Het principe was vergelijkbaar met een klassieke uitkijktoren, maar dan in een enorme "vuurspuwende berg". Bezoekers zouden plaatsnemen op een platform voor ruim honderd personen, waarna ze al draaiend naar verschillende hoogtes werden gebracht. Daar verschenen scènes "waarin jij de elementen kon voelen, ruiken en beleven."

Lemmens, die vandaag zijn 77e verjaardag viert, deed zijn uitspraken in het tweede deel van zijn gesprek met Efteling-podcast Kleine Boodschap. Een maand geleden verscheen deel één. Beide afleveringen duren ruim twee uur.

Stripfiguren
De oud-projectmanager somt nog meer projecten op die het levenslicht nooit hebben gezien, waaronder het nostalgische Plein 1900, een interactief zeemanscafé en een losstaand minipretpark rond stripfiguren Olivier B. Bommel en Tom Poes. Bovendien vertelt hij over een achtbaan die door de Efteling werd gekocht, maar nooit is opgebouwd.

Daarnaast trakteert hij de luisteraars op bijzondere anekdotes over de ontwikkeling van iconische attracties als Droomvlucht, Villa Volta, Vogel Rok, De Vliegende Hollander. Wat ging er allemaal mis achter de schermen en wat waren hoogtepunten? Ook uitkijktoren Pagode, het Volk van Laaf, PandaDroom en de verdwenen houten achtbaan Pegasus blijven niet onbesproken.


Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be