Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Anton Pieck Museum

Efteling-sprookje centraal in nieuwe tentoonstelling Anton Pieck Museum

14-06-2021, 11.19 uurBeeld: Carlo van Schijndel

Een nieuwe tentoonstelling in het Anton Pieck Museum staat in het teken van het bekende Efteling-sprookje Roodkapje. De expositie bestaat onder meer uit originele schetsen en illustraties uit de jaren vijftig en zestig.

Roodkapje is sinds 1953 onderdeel van het Kaatsheuvelse Sprookjesbos, in eerste instantie als een statisch tafereel met twee beelden. Sinds 1960 heeft de oma van Roodkapje een eigen huisje in het bos, waar het sprookjesfiguur aanbelt.

"Voor Anton Pieck was het ontwerpen van de sprookjes voor de Efteling één groot avontuur", vertelt een woordvoerster van het museum. "Toen gedacht werd aan uitbreiding van het Sprookjesbos, was voor Anton Pieck de uitbreiding met Roodkapje zijn liefste wens."

Archief
De ontwerper maakte meer dan dertig tekeningen voor het sprookje. Die liggen normaal gesproken achter slot en grendel in het archief van de Efteling. Een deel ervan is nu tijdelijk te bewonderen in het museum.

"Naast de schetsen en illustraties van Anton Pieck hebben we bijvoorbeeld ook de bouwtekeningen uit 1960 uitgeleend", vertelt Efteling-archivaris Gerrie van Dongen. "Ook kun je de originele tegeltjes uit de bedstede van grootmoeder, die bij de herbouw van het huisje zijn bewaard, bewonderen."

Geopend
Afgelopen weekend werd 'Roodkapje, sprookje voor de Efteling' officieel geopend. De tentoonstelling, die in de plaats kwam van een andere Efteling-expositie, is nog tot en met 16 januari 2022 te zien.

Het museum in de Gelderse stad Hattem heeft een goede band met het attractiepark. Onlangs werd Efteling-ontwerper Robert-Jaap Jansen toegevoegd aan het ontwerpteam van het Anton Pieck Museum.Bestel de exclusieve Looopings Podcast-pin via Pretparkwinkel.nl
Meer Anton Pieck Museum
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be