Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Kamervragen over verplaatsing van twaalf Dolfinarium-dieren naar China

10-05-2021, 12.18 uur

De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de verhuizing van twaalf dieren uit het Dolfinarium naar een Chinees pretpark. Het zeedierenpark in Harderwijk is van plan om twee walrussen, acht tuimelaardolfijnen en twee Californische zeeleeuwen naar China te verplaatsen. Er zijn kritische vragen over gesteld aan Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

"Wat vindt u ervan dat het Dolfinarium, dat officieel nog steeds over een dierentuinvergunning beschikt, dolfijnen, walrussen en zeeleeuwen verkoopt aan een pretpark, waar dieren nog steeds als enige taak hebben om het publiek te amuseren in shows?", wil Kamerlid Frank Wassenberg weten van de minister.

De politicus noemt het "zeer onwenselijk" dat de dieren naar China worden gevlogen om daar kunstjes te doen in voorstellingen. Hij vraagt de minister of er mogelijkheden zijn om de geplande verplaatsing naar China tegen te houden, bijvoorbeeld door geen transportvergunning te verlenen.

Uitsterven
Wassenberg hamert verder op het gebrek aan educatie in het Dolfinarium. Ook van een bijdrage aan het behouden van bedreigde diersoorten zou geen sprake zijn. "Welke in het Dolfinarium gehouden dolfijnsoorten worden met uitsterven bedreigd?"

Het Kamerlid herinnert de minister eraan dat het Dolfinarium al in 2017 verbeteringen beloofde. In de tussentijd zijn er nog geen grote stappen gezet. "Hoe vaak mag het Dolfinarium gemaakte afspraken nog schenden en verbeteringen in dierenwelzijn op de lange baan schuiven voor u zelf ingrijpt?"

Geen cent
Wassenberg is bovendien geschrokken van de mededeling dat het Dolfinarium pas in 2029 begint met het vergroten van bassins. "Kunt u bevestigen dat er in de afgelopen zes jaar geen cent is gestoken in het aanpassen van de verouderde dierenbedrijven in het Dolfinarium, terwijl er wel geld was voor een aantal waterattracties? Zo ja, hoe oordeelt u daarover?"

Kamervragen moeten in principe binnen drie weken beantwoord worden. Parkmanager Alex Tiebot heeft vertrouwen in een goede afloop, laat hij aan Looopings weten. Hij benadrukt dat het Dolfinarium "goede contacten" heeft met het verantwoordelijke ministerie.

Onkostenvergoeding
Bovendien geeft Tiebot aan dat het te ver gaat om de verhuizing een verkoop te noemen. "Dat nemen de media over vanuit een persbericht van een dierenrechtenorganisatie. Er wordt een onkostenvergoeding betaald, maar dat is echt wat anders dan een verkoop."

Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be