Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Beekse Bergen

Eigenaar Beekse Bergen maakt zich grote zorgen over plan voor windmolens

16-04-2021, 10.57 uur

De komst van grote windturbines kan de doodsteek betekenen voor Beekse Bergen. Dat denkt Dirk Lips van eigenaar Libéma, zo bleek donderdagavond tijdens een digitale commissieavond van de gemeente Hilvarenbeek. Rond het recreatieoord moeten acht windmolens komen te staan.

Beekse Bergen bestaat uit een dierenpark, een speelpark, een evenemententerrein en vakantieparken, doorgaans goed voor ruim een miljoen bezoekers per jaar. Lips ziet voor zich hoe de bestemming kopje onder gaat als de geplande windmolens daadwerkelijk gebouwd worden. Hij noemt het plan "funest voor zowel dag- als verblijfsrecreatie".

"Er is sinds de start van Safaripark Beekse Bergen gewerkt aan een Afrikaanse uitstraling en beleving van het gebied", schrijft de ondernemer in een brief aan het college van burgemeester en wethouders. "Hier wordt afbreuk aan gedaan met het plaatsen van de windmolens."

Minder bezoek
Beekse Bergen onderzoekt momenteel wat het precieze effect zal zijn van de windmolens op het uitzicht van bezoekers. Lips spreekt nu al over "substantieel minder bezoek". Hij gokt dat de verandering kan leiden tot 10 procent minder gasten, 20 procent minder overnachtingen en een noodgedwongen prijsverlaging van 5 procent.

Libéma vreest voor "een ommekeer naar een structureel niet-rendabele bedrijfsvoering". Daarmee zou "in Europa onderscheidende dag- en verblijfsrecreatie verloren gaan". "Het betekent voor toerisme en recreatie in de provincie Noord-Brabant een stap terug in de tijd."

Dierenwelzijn
De cijfers zijn een voorlopige schatting. Verder wijst Lips op het risico voor "gedragsstoornis en schrikreacties" bij de dieren in het park. Daardoor zou het dierenwelzijn in gevaar komen. De eigenaar geeft ooievaars als voorbeeld. "Omringd door een cirkel van windmolens kunnen ze hun nestplaatsen niet meer in en uit. Dit geldt ook voor tal van andere vogelsoorten."

Lips geeft aan best mee te willen denken over een andere invulling van de opwekking van duurzame energie in de omgeving van Beekse Bergen. Begin deze maand werd bekend dat Libéma van plan is om het Safari Resort van Beekse Bergen uit te breiden met 120 familiekamers.

Meer Beekse Bergen
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be