Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Foto's: honderden kermisexploitanten op de been voor demonstraties

11-03-2021, 14.26 uur

Beeld: @hermanjanssen7, @CollinBeijk, @teunvdvelden, @every_vision, @Joost6002

Op verschillende plekken in Nederland hebben kermisexploitanten vandaag aandacht gevraagd voor hun schrijnende situatie. Daarbij waren in totaal enkele honderden kermisondernemers op de been. Ze eisen van de politiek zicht op een heropening én financiële steun.

Er waren demonstraties aangekondigd voor Amsterdam, Breda, Den Haag, Deventer, Groningen en Weert. Morgen gaat een groep vrouwelijke kermisondernemers naar Apeldoorn voor een manifestatie.

Op de Grote Markt in Groningen kwamen zo'n vijftig kermismensen samen. Ze droegen symoblisch kapotte paraplu's, omdat ze vinden dat de overheid hen in de regen laat staan. In Den Haag stak Richard de Mos, lijsttrekker van de landelijke politieke partij Code Oranje, demonstrerende kermisondernemers een hart onder de riem.

Tweede Kamerlid
In Breda werden zo'n honderd demonstranten toegesproken door burgemeester Paul Depla en VVD-kamerlid Thierry Aartsen. Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch van het CDA was aanwezig bij de bijeenkomst in Weert, waar ruim tachtig exploitanten op af kwamen.

Ook kermiswethouder Geert Gabriëls liet zich daar zien. Hij beloofde zich voor de kermiswereld te blijven inzitten. Dertig protesterende kermisgezinnen konden in Deventer op steun rekenen van burgemeester Ron König. Hij liet weten zijn best te willen doen voor een steunpakket.

Draaiorgels
De exploitanten hielden het bij vredelievende protesten, met spandoeken en draaiorgels. Ze benadrukken dat er hardere acties in het verschiet liggen als het kabinet de kermisbranche niet tegemoetkomt.

Afgelopen najaar werd bekend dat de overheid ruim 10 miljoen euro zou uittrekken voor noodlijdende kermisexploitanten. Van dat noodfonds hebben de ondernemers echter nog niets gezien. Vakbonden vrezen dat er kermisbedrijven gaan omvallen als de situatie niet snel verbetert.Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be