Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Allwetterzoo Münster

Foto's: strenge coronaregels in Duitse dierentuinen sinds heropening

10-03-2021, 16.42 uur

De meeste dierenparken in Duitsland gaan deze week weer open na een maandenlange sluiting, zij het onder strenge voorwaarden. Hoe verloopt een dagje Duitse dierentuin sinds de heropening? Looopings nam de proef op de som in dierenpark Allwetterzoo Münster.

De dierentuin in deelstaat Noordrijn-Westfalen laat alleen bezoekers toe met een online gekocht entreebewijs voor een specifiek tijdslot. Voor Duitsers is dat even wennen: zij zijn - in tegenstelling tot Nederlanders - gewend om gewoon kaartjes aan de kassa te kopen, ook in coronatijd. Dat kan nu niet meer.

Ook nieuw is dat entreekaarten niet alleen bij binnenkomst gescand moeten worden, maar ook bij vertrek. Zo weet het park precies hoeveel bezoekers er tegelijkertijd binnen zijn. De maximumcapaciteit is ver naar beneden bijgesteld.

Stewards
Voorheen was het dragen van een mond- en neusmasker alleen verplicht in overdekte locaties. Mondkapjes moeten voortaan voortdurend op, ook in de openlucht. Alleen tijdens het nuttigen van consumpties mogen ze af. Stewards zien er op toe dat iedereen zich aan de aangescherpte regel houdt.

Duitsland staat niet alle mondkapjes meer toe. Sinds eind januari mogen tegenwoordig alleen nog mondmaskers van de types FFP2 en (K)N95 gebruikt worden, of chirurgische mondkapjes. Niet-medische mondkapjes, die gangbaar zijn in Nederland, voldoen niet aan de Duitse eisen.

Restaurants
Binnenverblijven zijn niet meer toegankelijk. Dat geldt in Münster bijvoorbeeld ook voor het zeeleeuwentheater Robbenhaven - waarvan de ingang tijdelijk dienstdoet als verkooppunt - en het Aquarium. Dieren die binnen zitten, zijn daardoor vaak niet te zien. Ook restaurants blijven dicht. Er zijn wel enkele afhaalpunten geopend.

In Nederland is er nog geen zicht op een heropening van de pretparken en dierentuinen. Mogen Nederlanders de grens over om in Duitsland naar een dierenpark te gaan? De Nederlandse en de Duitse overheid raden dat ten zeerste af, maar in theorie is het mogelijk. Deelstaten als Noordrijn-Westfalen staan grensverkeer van maximaal 24 uur toe.

Quarantaineplicht
Het kabinet wil dat Nederlanders die terugkeren uit Duitsland tien dagen in thuisquarantaine gaan. Ze kunnen zich dan op dag vijf laten testen bij de GGD. Bij een negatieve testuitslag zou de quarantaineperiode kunnen eindigen. Er geldt echter nog geen wettelijke quarantaineplicht.

Meer Allwetterzoo Münster
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be