Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Nederlandse pretparken en dierentuinen blijven dicht: kabinet geeft terrassen voorrang

08-03-2021, 20.24 uurBeeld: @promenadefotos

Een heropening van de Nederlandse pretparken en dierentuinen zit er begin april nog niet in. Het demissionaire kabinet heeft besloten om de horecasector voorrang te geven. Dat lieten demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge vanavond blijken tijdens een persconferentie.

De huidige coronamaatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 30 maart. Als het aantal coronabesmettingen afneemt, is er daarna ruimte voor versoepelingen op het gebied van de buitenterrassen, de detailhandel en het hoger onderwijs.

Over het heropenen van zogeheten doorstroomlocaties, waaronder attractieparken, dierentuinen en musea, wordt nog niet gesproken. Vermoedelijk zal de sector het belangrijke paasweekend - 2 tot en met 5 april - moeten missen, net als vorig jaar.

Keuzes maken
Waarom wel de terrassen, maar niet de pretparken? De Jonge: "Van alle sectoren is horeca de meest getroffen sector." Rutte: "De horeca is al heel lang dicht en dan zijn terrassen de eerste logische verruiming. Je moet daar keuzes in maken, je kunt niet alles tegelijk doen."

Brancheorganisatie Club van Elf publiceerde afgelopen week nog een brandbrief waarin gesmeekt wordt om een snelle heropening van de attractieparken, dierentuinen en musea. Volgens de vereniging kan dat namelijk volkomen veilig. Hoe reageert het kabinet daarop?

Gek eigenlijk
"Ik hoor heel veel sectoren zeggen: ik kan het echt helemaal veilig organiseren", aldus zorgminister De Jonge. "Je zou bijna denken: laat iedereen dan maar gewoon opengaan, want we kunnen het kennelijk allemaal zo veilig, gek eigenlijk dat er überhaupt nog patiënten in de ziekenhuizen liggen."

In werkelijkheid zorgt een heropening altijd voor een toename van het aantal besmettingen, vertelde De Jonge. "We weten dat als je contactmomenten organiseert, er altijd een deel daarvan toch niet helemaal veilig verloopt, hoe goed je het ook probeert te organiseren. En dat is geen verwijt, dat is gewoon de constatering en de ervaring."

Contactmomenten
Voorlopig wordt er dus gefocust op de terrassen en niet op de pretparken. "Als we een stap zetten, betekent dat dus dat we daar niet allerlei andere sectoren ook aan toe kunnen voegen, want dan zal het aantal contactmomenten sowieso veel te groot zijn."

Onze buurlanden zijn een stap verder. In België en Duitsland mogen de dierentuinen alweer open. Vanaf 1 april kunnen Belgen ook weer een dagje naar een pretpark. Nederlanders zijn daar in principe niet welkom: de grenzen blijven voorlopig dicht voor niet-noodzakelijke reizen.

Buitenland
Het dringende advies voor Nederlanders om niet naar het buitenland te reizen is verlengd tot en met donderdag 15 april. Op dinsdag 23 maart vindt er opnieuw een persconferentie plaats. Dan hoopt men iets te kunnen zeggen over de mogelijkheden voor de meivakantie en wellicht ook de zomervakantie.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be