Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Privégegevens van anderhalf miljoen pretpark- en dierentuinbezoekers gelekt: 'Volstrekt onacceptabel'

01-03-2021, 16.28 uur

De persoonlijke gegevens van vele honderdduizenden pretpark- en dierentuinbezoekers zijn op straat beland. Het gaat om personen die de afgelopen jaren een online ticket hebben gekocht voor onder andere Duinrell, Drievliet, Julianatoren, Diergaarde Blijdorp, Burgers' Zoo, Safaripark Beekse Bergen, DierenPark Amersfoort en Apenheul.

Ook klanten van Vogelpark Avifauna, ZooParc Overloon, Dierenrijk in Mierlo en AquaZoo Leeuwarden werden het slachtoffer. Het probleem ontstond bij de externe partij Ticketcounter, die voor de genoemde parken de online kaartverkoop regelt.

Een database met de gegevens van 1,5 tot 1,8 miljoen klanten is door een menselijke fout openbaar gezet. Vorige week werd de fout ontdekt. De database bevat gegevens uit de periode juni 2017 tot augustus 2020.

Rekeningnummers
Er zijn namen, e-mailadressen, telefoonnummers, woonadressen, geboortedata en rekeningnummers buitgemaakt, maar geen wachtwoorden of creditcardgegevens. Het lek is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Een hacker dreigt de informatie openbaar te maken als Ticketcounter niet met 7 bitcoin over de brug komt, zo'n 280.000 euro. Directeur Sjoerd Bakker laat weten dat hij niet van plan is om daarop in te gaan.

Nepberichten
Veel van de getroffen parken hebben gedupeerde klanten inmiddels een mail gestuurd met een uitleg. Met behulp van de gelekte privégegevens kunnen kwaadwillenden makkelijk geloofwaardige nepberichten versturen waarin om geld of bankgegevens gevraagd wordt. De parken waarschuwen voor verdachte berichten via mail, app of telefoon.

"Wat er is gebeurd, is volstrekt onacceptabel", meldt DierenPark Amersfoort. "Wij betreuren deze situatie enorm en wij bieden hierbij onze excuses aan", laat Avifauna weten. Apenheul-directeur Roel Welsing noemt de gang van zaken "heel erg vervelend". "Dit mag nooit meer gebeuren", zegt een Duinrell-woordvoerster.

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be