Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
This is Holland

Exclusief kijkje achter de schermen: zo werkt vliegsimulator This is Holland

25-02-2021, 16.12 uur

Wat komt er kijken bij het ontwikkelen van een gigantische vliegsimulator? Een nieuwe minidocumentaire neemt kijkers mee achter de schermen van This is Holland in Amsterdam, waar bezoekers het gevoel krijgen dat ze over Nederland vliegen. In de 21 minuten durende video op YouTube-kanaal Theme Park Science wordt duidelijk hoe het flying theater werkt en hoe de attractie gemaakt is.

Regisseur Dennis Bots vertelt hoe hij de film heeft samengesteld en waar hij rekening mee moest houden. Hij wilde graag een beleving creëren die voelt als een achtbaanrit. Uitvoerende producent Ignas van Schaick legt uit hoe de opnames in zijn werk gingen en hoe moeilijk was om toestemming te krijgen om laag over Nederland te vliegen.

Eén van de draaidagen zorgde voor "een storm aan verontwaardiging", herinnert hij zich. Ook onthult Van Schaick hoe de film getest kon worden toen de simulator zelf nog niet af was. Daarvoor werd in de kelder van bioscoop Pathé Utrecht Leidsche Rijn een minikoepel gebouwd.

Speciale effecten
Technisch manager Joost van der Wereld laat van dichtbij zien hoe de bewegende banken en speciale effecten werken. Hij staat eveneens stil bij het bolvormige filmscherm, waar 21 geluidsboxen achter verborgen zitten. Ook licht hij toe waarom het belangrijk is dat de temperatuur in het gebouw altijd gelijk blijft. Zijn uitleg wordt verduidelijkt aan de hand van 3D-animaties.

Verder komt componist René Merkelbach aan het woord, bekend van zijn werk voor de Efteling. Hij componeerde de soundtrack van This is Holland. In zijn studio laat hij horen hoe hij orkestopnames heeft aangevuld met geluiden uit de computer, om de beleving te versterken.

Eerder
Theme Park Science maakt korte documentaires waarin de werking van attracties uitgelegd wordt. Onlangs waren de filmmakers te gast in Toverland en de Efteling. Eerder brachten ze al een bezoek aan onder meer Attractiepark Slagharen en Walibi Holland.Meer This is Holland
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be