Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling haalt servies uit de handel na veiligheidswaarschuwing

17-02-2021, 14.53 uur

De Efteling is per direct gestopt met de verkoop van servies gemaakt van bamboe. In het attractiepark en in de officiële Efteling-webshop was een bamboe-eetset verkrijgbaar met afbeeldingen van de 4D-film Fabula. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kunnen dergelijke producten schadelijk zijn voor de gezondheid.

Bij verkennend onderzoek ontdekte de NVWA dat in bekers, kommen en mokken te veel formaldehyde is gebruikt. Bij gebruik kan de gifstof in eten of drinken terechtkomen. Dat kan leiden tot maagirritatie en maagzweren.

Om die reden heeft de Efteling besloten om een vijfdelige Fabula-eetset, geïntroduceerd in december 2019, onmiddellijk uit de handel te halen. Dat bevestigt een woordvoerster aan Looopings. In de Efteling-webwinkel is de pagina met de 'Eetset Fabula' - bestaand uit een bord, kom, beker, vork en lepel - inmiddels verdwenen.

Geld terug
De set kostte 15 euro. Op dit moment is nog niet duidelijk of klanten die de set gekocht hebben het aankoopbedrag terugkrijgen. "We bekijken momenteel mogelijke opties en scenario's", aldus de voorlichtster. De NVWA raadt aan om bamboe-serviesgoed in ieder geval niet meer te gebruiken.

Bamboe-servies was volgens de toezichthouder in opkomst omdat veel mensen denken dat het een duurzaam product is. In werkelijkheid zijn de materialen vervaardigd uit melamine-kunststof, waar bamboevezels aan toegevoegd zijn. Dat mengsel is niet makkelijk biologisch afbreekbaar.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be