Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Floriade Expo

Nederlandse pretparken moeten vuist maken tegen subsidiëring Floriade, zegt oud-directeur Walibi

16-02-2021, 20.24 uur

Nederlandse attractieparken zouden het niet moeten pikken dat de overheid geld blijft pompen in de Floriade, de grote tuinbouwtentoonstelling die volgend jaar moet plaatsvinden in Almere. Dat zegt oud-Walibi-directeur Hans van Driem. Terwijl Nederlandse pretparken en dierentuinen het financieel zeer moeilijk hebben in coronatijd, ontvangt de Floriade vele tientallen miljoenen euro's aan belastinggeld.

Dat is ongehoord en onacceptabel, vindt Van Driem. "In deze in deze coronaperiode gaat 150 miljoen euro belastinggeld naar een speeltje van politici", briest hij een aflevering van de Looopings Podcast.

"Als je ziet hoe een Efteling, een Walibi, een Hellendoorn en een Toverland om geld zitten te springen, jongens die keihard werken... Dat een aantal politici het aandurft om 150 miljoen euro belastinggeld te steken in hun speeltje, vind ik schandelijk."

Themapark
De Floriade is een tijdelijk themapark over bloemen en planten, dat elke tien jaar ergens anders neerstrijkt. Vorige edities in Zoetermeer (1992), Haarlemmermeer (2002) en Venlo (2012) draaiden verlies. Van Driem was directeur van de Floriade in Zoetermeer.

Volgens hem zou de Club van Elf, de branchevereniging voor Nederlandse dagattracties, moeten ingrijpen. "Als ik de Club van Elf was, dan had ik echt met mijn vuist op tafel geslagen: als zij 150 miljoen krijgen, krijgen wij minimaal 350 miljoen."

Steunen
Het probleem ligt bij de politiek, weet de pretparkondernemer. "De politiek neemt deze branche niet serieus." Wat nu? "Ik hoop dat de attractieparkenwereld zegt: en nu is het genoeg geweest. Nu gaan jullie ons steunen, als bedrijfstak. Met name in deze moeilijke coronatijd."

Komt er in 2032 weer een Floriade? "Ik hoop niet dat er nog een gemeente is die zo stom is om hierin te stappen. We moeten dit soort onzin stoppen."

Achterhaald principe
Van Driem krijgt bijval van de huidige directrice van Walibi Holland, Mascha van Till. "Ik vind een Floriade echt een achterhaald principe", zei ze afgelopen zomer in een interview. "In zes maanden tijd verwacht men twee miljoen bezoekers en dat is in deze tijd gewoon niet één, twee, drie haalbaar. Zeker niet als je kijkt wat het product is."


Meer Floriade Expo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be