Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Dierverzorger moet cruciaal beroep worden, vindt Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

09-02-2021, 16.51 uur

Als het aan de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) ligt, wordt dierverzorger voortaan gezien als een cruciaal beroep. Op die manier kunnen dierverzorgers zonder problemen aan het werk blijven tijdens een harde lockdown, vertelt directrice Wineke Schoo aan Looopings.

Op de overheidslijst met cruciale beroepen staan nu onder andere hulpverleners, politici, afvalophalers, journalisten, beveiligers en ov-personeel. Zij mogen gebruikmaken van noodopvang voor hun kinderen wanneer de scholen gesloten zijn.

"Dat zijn mensen die nodig zijn om het land draaiende te houden", weet Schoo. "Maar dierverzorgers doen iets cruciaals waar dieren van afhankelijk zijn. Ze kunnen niet vanuit huis werken en ze kunnen het bijltje er niet bij neerleggen als de sneeuw tot aan de knieën komt."

Scholen
Daarom pleit brancheorganisatie voor het toevoegen van dierverzorgers aan de lijst. "Zodat zij gewoon te allen tijde de weg op mogen en gebruik mogen maken van noodopvang voor kinderen, mocht dat in de toekomst weer nodig zijn." Sinds deze week zijn de scholen in Nederland weer geopend. "Maar we weten natuurlijk niet wat de toekomst brengt."

NVD-directrice Schoo ziet vaak dat bij koppels beide personen dierverzorger zijn. "Die situatie is vergelijkbaar met mensen uit de zorg. Dat maakt het lastig te plannen. Je bent afhankelijk van de coulance van de noodopvang en je moet dat steeds individueel regelen. Er zijn best veel dierverzorgers die daar tegenaan zijn gelopen."

Erkenning
De brachevereniging heeft al contact opgenomen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat de lijst beheert. "Men heeft ons een tijd geleden toegezegd dat er in ieder geval iets over dierverzorgers op de overheidswebsite zou komen te staan, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. We willen iets van erkenning."

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be