Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Minister verdedigt sluiting pretparken: 'Dicht op elkaar schreeuwen en gillen'

06-02-2021, 21.59 uur

De Belgische minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid vindt het goed te verdedigen dat dierenparken binnenkort wel open mogen, maar attractieparken niet. Dierentuinen in België hebben toestemming gekregen om vanaf zaterdag 13 februari weer bezoekers te ontvangen. Musea zijn al open. Een logische keuze, denkt minister Frank Vandenbroucke.

"Wat is een pretpark?", vraagt de politicus zich af. "Dat is dicht op elkaar gepakt, roepen, schreeuwen, gillen. Dat is iets wat het virus toch nog liever heeft dan mensen die rustig in de openlucht in een dierentuin rondwandelen. Dat onderscheid speelt."

Branchevereniging Belgoparks beraadt zich onder leiding van de Plopsa Group op juridische stappen. Vandenbroucke snapt dat sentiment, zegt hij in een interview bij VTM Nieuws. "Als je versoepelt, dan zul je altijd veel meer mensen ongelukkig maken dan gelukkig. Dat zien we hier ook."

Buitengewoon leuk
De minister is zelf een Plopsa-fan. "Ik ken Plopsaland heel goed want ik heb ook een abonnement gehad", vertelt hij. "Ik ben daar heel veel geweest met mijn kleinkinderen. Dat is buitengewoon leuk. Ik vind het fantastisch, ik heb ermee te doen. Maar ook voor die mensen is het belangrijk dat we niet binnen een paar weken weer in een lockdown zitten."

Te grote versoepelingen zijn gevaarlijk, waarschuwt Vandenbroucke. "Je moet dat in hele voorzichtige, kleine stappen doen. Je neemt een bepaalde, kleine groep en je wacht nog even met de rest. Dat is in het belang van iedereen. Want we zouden toch niet willen dat we een grote versoepeling doen en drie weken later: lockdown, alles weer dicht."

Jammer
Daar legt Belgoparks, waar naast Plopsa ook Walibi Belgium, Bobbejaanland, Pairi Daiza, Bellewaerde, Boudewijn Seapark en Sea Life Blankenberge bij aangesloten zijn, zich niet bij neer. "Wij gaan stappen ondernemen, we overwegen sterk om naar de Raad van State te gaan", bevestigt Bellewaerde-directeur Stefaan Lemey. "Het is jammer dat het op die manier moet gebeuren."

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be