Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Artis

Artis in financiële problemen: leeuwen gaan weg

28-01-2021, 08.54 uur

Artis neemt een ingrijpende beslissing om het hoofd financieel boven water te kunnen houden. De Amsterdamse dierentuin neemt afscheid van de leeuwen. Half februari worden de roofdieren verplaatst naar Zoo de La Palmyre, een dierenpark in Frankrijk. Dat heeft Artis vanochtend bekendgemaakt.

Er zijn al sinds 1839 leeuwen te vinden in Artis. Na maar liefst 182 jaar komt daar voorlopig een einde aan. Eigenlijk was het de bedoeling om dit jaar te beginnen met de start van een nieuw leeuwenverblijf. "Maar vanwege de financiële verliezen door corona, kan dat niet meer", aldus Artis.

Volgens het park gaat het op dit moment goed met de drie aanwezige leeuwen, maar binnen afzienbare tijd is er een ruimer verblijf nodig. "Omdat de toekomst onzeker is en we een goede plek voor leeuwen hebben kunnen vinden, gaan ze Artis verlaten." Ze blijven wel als groep bij elkaar: twee leeuwinnen en één mannetjesleeuw.

Toekomst
Artis sluit niet uit dat er in de toekomst wel weer leeuwen naar Amsterdam komen, als het financieel weer beter gaat. Dat zou dan sowieso om een andere groep gaan, op een andere locatie. "We hebben geen idee op welke termijn we onze vernieuwingsplannen weer kunnen oppakken. De vooruitzichten voor de nabije en verdere toekomst zijn op dit moment niet goed."

Het onderhouden van de planten, dieren en monumenten in Artis zou per dag bijna 60.000 euro kosten. Vorig jaar liep de verkoop van losse entreekaarten met 63 procent terug door de coronacrisis. Het resulteerde in een halvering van het bezoekersaantal, naar 695.000 bezoekers.

Miljoenenverlies
"We sluiten 2020 af met een miljoenenverlies en voor 2021 ziet het er vooralsnog heel slecht uit", zegt Artis-directeur Rembrandt Sutorius. "De komende vijf jaar komen we meer dan 20 miljoen euro tekort voor noodzakelijk onderhoud en investeringen."

Meer Artis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be