Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Compagnie des Alpes

Rampjaar voor Walibi-eigenaar: ruim 104 miljoen euro verlies

16-12-2020, 10.49 uur

Compagnie des Alpes, de eigenaar van pretparken als Walibi Holland, Walibi Belgium en Parc Astérix, kijkt vanwege de coronacrisis terug op een rampseizoen. De firma noteerde in het boekjaar 2019-2020 een nettoverlies van 104,3 miljoen euro. Dat blijkt uit het nieuwe jaarverslag van het Franse bedrijf.

Een jaar eerder was er nog sprake van een nettowinst van 62,2 miljoen euro. Het boekjaar van Compagnie des Alpes loopt tot en met september, dus de dramatische halloweenperiode van 2020 is nog niet meegenomen in de cijfers. De Halloween Fright Nights in Walibi Holland werden in oktober al na twee dagen stopgezet. Walibi Belgium vierde helemaal geen Halloween.

De bezoekersaantallen van de pretparken daalden over de gehele periode - inclusief coronasluitingen - met 44,5 procent. In het laatste kwartaal van het boekjaar - juli, augustus en september 2020 - bedroeg de daling 37,3 procent ten opzichte van 2019.

Afschrijvingen
Tegelijkertijd stegen de uitgaven per bezoeker met ruim 5 procent. De operationele kasstroom van de attractieparken bedroeg 1,2 miljoen euro ten opzichte van 97 miljoen euro een jaar eerder. Daar moeten afschrijvingen en interestkosten nog afgehaald worden.

Compagnie des Alpes exploiteert ook meerdere skigebieden. Die deden het relatief beter dan de pretparken, omdat ze minder last hadden van het coronavirus.

Pijnlijk
Wat de resultaten extra pijnlijk maakt, is dat de Franse groep de laatste tijd fors investeert. Parc Astérix opende een nieuw themahotel, het Belgische Bellewaerde presenteerde een nieuwe familieachtbaan en Walibi Holland knapte een bestaand gebied op. Ook voor de komende jaren staan nog belangrijke investeringen op de planning.

Zo wordt in Walibi Belgium gewerkt aan de hoogste en snelste coaster van de Benelux. Het Franse themapark Futuroscope onthulde onlangs een indrukwekkend meerjarenplan ter waarde van 300 miljoen euro. Walibi Holland geeft themagebied Exotic een nieuw uiterlijk.

Meer Compagnie des Alpes
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be