Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Pairi Daiza

Directeur Pairi Daiza woedend om verplichte coronasluiting

02-12-2020, 11.36 uur

De directeur van dierentuin Pairi Daiza, Eric Domb, heeft op Facebook hard uitgehaald naar de Belgische overheid. Hij begrijpt er niets van dat zijn park gesloten moet blijven. Volgens Domb is er "geen enkele wetenschappelijke basis" voor de coronamaatregelen.

Pairi Daiza hoopte de deuren op 14 december weer te openen. De Belgische overheid heeft echter bepaald dat pretparken en dierentuinen in het land voorlopig gesloten moeten blijven. Ze mogen waarschijnlijk pas eind januari weer bezoekers ontvangen. De lucratieve kerstvakantie gaat dus aan hun neus voorbij.

Dat is bij Domb in het verkeerde keelgat geschoten. Hij hekelt vooral het feit dat zwembaden en musea wél open mogen: "Dierentuinen en alle andere sectoren die reeds bewezen hebben op een veilige manier openluchtactiviteiten te kunnen laten plaatsvinden, moeten maar wachten tot de wetenschap opnieuw de bovenhand neemt in de besluitvorming."

Gladiator
Waalse media spreken over een tirade tegen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Domb vergelijkt hem met een Romeinse keizer, die het lot van een gladiator bepaalt met een duim omhoog of omlaag. "Nog tot op de dag van vandaag heeft geen enkele politieke leider, en al zeker niet Frank Vandenbroucke, op een rationele wijze de sluiting van de dierentuinen kunnen uitleggen. Nochtans zijn het plekken waar de verspreiding van een virus perfect gecontroleerd kan worden."

Domb noemt de sluiting van Pairi Daiza ondraaglijk en vindt dat de huidige coronaregels in België minachting tonen voor ondernemers. "Een maatregel die onze vrijheid inperkt mag nooit een voldongen feit zijn, maar moet beredeneerd en rationeel zijn, uitlegbaar én uitgelegd."

Steun
De directeur zegt er alles aan te doen om zijn personeel in deze moeilijke tijd te behouden. Hij belooft bezoekers verder een heropening die het wachten waard is en bedankt ze voor hun steun.

Pairi Daiza kwam afgelopen zomer in opspraak omdat het ondanks de coronacrisis erg druk leek in het park. De dierentuin verlaagde de capaciteit vervolgens tot 30 procent van het reguliere maximum.

Meer Pairi Daiza
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be