Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Gröna Lunds Tivoli

Groot Zweeds pretpark stevent af op faillissement

21-11-2020, 16.43 uur

Het Zweedse pretpark Gröna Lund staat aan het randje van de financiële afgrond. Hoewel de coronamaatregelen in Zweden niet bepaald streng zijn te noemen, moesten de attractieparken in het land het volledige seizoen gesloten blijven. Het management van Gröna Lund verwacht dat het bedrijf failliet zal gaan als dat volgend jaar zo blijft.

In Zweden zijn openbare bijeenkomsten met meer dan vijftig personen verboden. Voor dierentuinen wordt een uitzondering gemaakt, maar voor attractieparken niet. Daarom heeft Gröna Lund sinds eind 2019 geen inkomsten meer. Afgelopen voorjaar moesten zo'n duizend medewerkers weggestuurd worden.

"Als we in 2021 niet mogen openen, zie ik niet in hoe we een faillissement kunnen voorkomen", vertelt directeur Magnus Widell aan de Zweedse krant Dagens Nyheter. Of de coronaregels volgend jaar versoepeld worden, is nog niet duidelijk.

Frustrerend
Die onzekerheid is beangstigend en frustrerend, vindt Widell. "Als we in april willen openen, moeten we in december beginnen met de werving en planning. Het kost tijd om mensen te vinden en op te leiden." Per seizoen zijn in Gröna Lund gewoonlijk 1500 mensen in dienst.

De directeur is ervan overtuigd dat het park coronaproof is. "We hebben richtlijnen die ervoor zorgen dat er geen besmettingsrisico optreedt." Hij benadrukt dat Zweden het enige Europese land is waar de pretparken nog niet open zijn gegaan sinds de uitbraak van het coronavirus.

Achtbaan
Gröna Lund, gelegen in de hoofdstad Stockholm, bestaat al sinds 1883. Daarmee is het één van de oudste pretparken in Europa. Het park is onderdeel van de Scandinavische groep Parks & Resorts. Momenteel wordt gebouwd aan een spectaculaire nieuwe hangende achtbaan met een topsnelheid van 100 kilometer per uur. Die gaat Monster heten.

Meer Gröna Lunds Tivoli
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be