Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling in Polen: oud-directeur vertelt over plannen voor tweede park

23-11-2020, 07.00 uur

De Efteling heeft begin deze eeuw plannen gehad om een tweede attractiepark te openen in Polen. Daarover vertelt oud-directeur Ronald van der Zijl (74) in een uitgebreid interview. Het was de bedoeling om in Zuid-Polen een kleinschalig sprookjespark te openen dat in de loop der jaren zou uitgroeien tot een volwaardige trekpleister.

Volgens Van der Zijl kwamen de grenzen van de Efteling in zicht, zowel qua fysieke groei als qua bezoekersaantallen. "Ik heb altijd gezegd: houd er rekening mee dat je een keertje bent uitgegroeid in Kaatsheuvel", zegt hij in gesprek met Efteling-podcast Kleine Boodschap.

Daarom werd gezocht naar een andere plek om uit te breiden. De voormalig directievoorzitter, die bij de Efteling in dienst was tussen 1997 en 2008, had een locatie in Polen op het oog. "Ik heb zelf in Polen gegrasduind. Zuid-Polen, zeer katholiek, gek op sprookjes en legenden en een maagdelijke markt. Ik zag daar mogelijkheden. Ik ben daar ook weleens met één van onze commissarissen heengegaan."

Bisschop
Tegenwoordig schieten attractieparken in Polen als paddenstoelen uit de rond, maar daar was destijds nog geen sprake van. "Toen was er in Polen nog niets op dit gebied, helemaal niets." De Efteling zocht contact met een bisschop in de beoogde regio. "Want als je in Zuid-Polen iets wilt, dan moet je de kerk niet tegen je hebben. Maar als katholieke Efteling ging dat eigenlijk best soepel."

Het project liep op rolletjes, maar na het pensioen van Van der Zijl kwam het plan op een laag pitje te staan. "Mijn opvolger heeft dat verder niet doorgezet." Een gemiste kans? "Ik denk dat het heel verstandig geweest zou zijn als de Efteling daar toen zou zijn begonnen. Maar dan kleinschalig. Daar had dezelfde weg bewandeld kunnen worden - iets sneller weliswaar - als in Nederland, namelijk: vrij kleinschalig beginnen en organisch groeien."

Te groot
Dat zou vandaag de dag nog steeds geen gek idee zijn, vindt Van der Zijl. Zeker nu de uitbreidingsplannen van de Efteling voortdurend voor weerstand lijken te zorgen in de buurt. "Ik voorspel je: de Efteling loopt een keer tegen de grenzen van de groei aan." Later in het gesprek vult hij aan: "De Efteling is te groot geworden voor de gemeente."


Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be