Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
DierenPark Amersfoort

Aangifte tegen Dierenpark Amersfoort vanwege doodschieten chimpansees

19-11-2020, 15.08 uur | Reacties

Enkele dierenrechtenorganisaties doen aangifte tegen DierenPark Amersfoort vanwege het doodschieten van twee apen. In de dierentuin ontsnapten begin deze maand twee chimpansees. Om te voorkomen dat bezoekers of medewerkers gewond zouden raken, werden de dieren gedood.

Volgens het park was verdoven geen optie. Het zou te lang geduurd hebben voordat een verdoving effect zou hebben. Toch willen organisaties als Comité Dierennoodhulp, Dierenrechten Alliantie en Animal Earth dat het dierenpark vervolgd wordt voor het voorval.

"Door de dierentuin is er bewust voor gekozen om deze mensapen dood te schieten toen zij door een menselijke fout ontsnapt waren", staat in een gezamenlijke verklaring.

Onderzoek
"Het dierenpark heeft nagelaten de dieren door hun verzorgers te laten afleiden, te kalmeren en indien nodig te verdoven met een hogere dosis verdovingsmiddel dat snel werkt. Er was geen sprake van noodweer." De organisaties willen ook dat er een onafhankelijk onderzoek komt, waarbij beelden van beveiligingscamera's geanalyseerd worden.

Na het incident op dinsdag 3 november bleef de dierentuin dicht, in eerste instantie om de gebeurtenis te kunnen verwerken en later vanwege de aangescherpte coronaregels in Nederland. Vanaf vandaag ontvangt DierenPark Amersfoort weer bezoekers.

Gedenkplek
Het park is van plan om voor de overleden chimpansees Mike en Karibuna een gedenkplek in te richten. "Dit zal in eerste instantie een tijdelijke plek zijn, maar uiteindelijk willen we naar een definitieve invulling gaan kijken", zegt teamleider dierverzorging Willem Verdonck. "Daar kan iedereen stilstaan bij deze iconische dieren, om de gebeurtenis een plekje te kunnen geven."Meer DierenPark Amersfoort
Reacties