Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Bobbejaanland

Reuzenrad Bobbejaanland nagebouwd met behulp van 3D-printer

11-11-2020, 16.48 uur | Reacties

Het karakteristieke Reuzenrad van Bobbejaanland bestaat nu ook in het klein. Een Belgische pretparkfan maakte met behulp van een 3D-printer een replica van de 30 meter hoge attractie. De miniatuurversie is zo'n 50 centimeter hoog. De maker, een 40-jarige man uit de Belgische gemeente Ranst, was er ongeveer een jaar mee bezig.

"Ik ben al zeer lang geïnteresseerd in de wereld van pretparken", vertelt hij aan Looopings. "Vooral de technische aspecten ervan." De modelbouwer zegt onder de indruk te zijn van het werk van de Duitse attractiepionier Anton Schwarzkopf, die het Bobbejaanland-rad in de jaren zeventig ontwierp. Bijzonder is dat er slechts acht spaken aan te pas kwamen.

De miniatuurattractie bestaat uit meer dan tweehonderd onderdelen. "Ik heb het rad eerst getekend in 3D-software en vervolgens geprint. Er kwam ook veel plak- en schuurwerk aan te pas. Ik ben wel trots op het eindresultaat." Inmiddels kan de molen daadwerkelijk draaien, net als het echte Reuzenrad.

Blikvanger
Het 24 gondels tellende rad, te herkennen aan een groot rood hart in het midden, was één van de eerste mechanische attracties in Bobbejaanland. Sinds 1976 is de attractie een belangrijke blikvanger voor het Vlaamse pretpark.Meer Bobbejaanland