Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Wunderland Kalkar

Onbegrip over controversiële bijeenkomst in Duits pretpark

22-11-2020, 22.31 uur

Dat een extreemrechtse politieke partij een Duits pretpark heeft afgehuurd, stuit op veel onbegrip. Het jaarlijkse partijcongres van de politieke beweging Alternative für Deutschland (AfD) vindt volgend weekend plaats in attractiepark Wunderland Kalkar. Directeur Han Groot Obbink zegt de boze reacties te begrijpen. Tegelijkertijd geeft hij aan dat het evenement een belangrijke bron van inkomsten is in een moeilijk jaar.

Een actiegroep met de naam Aufstehen gegen Rassismus protesteert al weken tegen de geplande bijeenkomst. Niet alleen vanwege de standpunten van de politieke partij, maar ook omdat het samenkomen van grote groepen niet verantwoord zou zijn in coronatijd.

Ondanks de geldende coronamaatregelen heeft deelstaat Noordrijn-Westfalen het congres goedgekeurd. Evenementen die het publieke belang dienen zijn namelijk wel toegestaan, mits de hygiënevoorschriften in acht genomen worden. Daaronder vallen ook partijcongressen. Er worden ongeveer 750 personen verwacht.

Sceptisch
Tegenstanders vermoeden dat de leden van AfD zich in ieder geval niet aan de coronaregels zullen houden. De partij staat bekend om de sceptische houding tegenover het coronavirus. AfD-politici ageren fel tegen het dragen van mondkapjes.

Burgemeester Britta Schulz van de gemeente Kalkar baalt om die reden ook van het evenement. "Ik ben er niet blij mee, maar ik zie geen wettelijke middelen om het te verbieden", laat ze weten aan regionale media. "Als ik iets kon doen, zou ik het doen. Maar dit gaat over de fundamenten van onze democratie, die moeten blijven bestaan."

Inkomsten
Verschillende groeperingen hebben al aangekondigd komend weekend te gaan demonstreren bij het pretpark. Directeur Han Groot Obbink van Wunderland Kalkar heeft naar eigen zeggen begrip voor hun mening, maar hij hamert op de "economische noodzaak" van het congres. "Ik moet verantwoording afleggen aan mijn personeel. Onze inkomsten dalen al maanden. Deze bijeenkomst geeft ons wat meer financiële zekerheid."

Groot Obbink benadrukt dat het park geen partij wil kiezen. Zijn medewerkers mogen zelf bepalen of ze volgend weekend aan het werk gaan. In 2017 en 2019 was Alternative für Deutschland al te gast in Wunderland Kalkar. Ook toen ontstond er veel commotie.

Meer Wunderland Kalkar
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be