Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Bobbejaanland, Plopsaland en Walibi Belgium teleurgesteld en verbaasd door verplichte sluiting

23-10-2020, 14.54 uur | Reacties

Belgische pretparken zijn zwaar teleurgesteld nu ze plotseling te horen hebben gekregen dat ze voorlopig niet meer open mogen. Vanochtend maakte de overheid bekend dat attractieparken in België in ieder geval de komende vier weken dicht moeten blijven. Dat betekent voor nagenoeg alle parken dat het seizoen erop zit.

Directeuren van Walibi Belgium, Bobbejaanland, Bellewaerde, Boudewijn Seapark en de drie Plopsa-parken reageren verbaasd. De Plopsa Group - eigenaar van Plopsaland De Panne, Plopsa Coo en Plopsa Indoor Hasselt - spreekt over een extra omzetverlies van 5 miljoen euro. Directeur Steve Van den Kerkhof zegt niet te begrijpen waarom de maatregel niet geldt voor dierenparken. Daar mogen nog steeds duizenden mensen samenkomen.

"Om nog maar te zwijgen van het feit dat buitenlandse pretparken wel gewoon openblijven en volop marketingacties lanceren om Belgische bezoekers aan te trekken", aldus Van den Kerkhof. "Dat de beslissing vlak voor de herfstvakantie valt, één van de populairste periodes bij onze bezoekers, maakt het extra pijnlijk." De opening van het nieuwe Plopsa Hotel, een investering van 25 miljoen euro, was al uitgesteld.

Perfect
Ook Bobbejaanland ziet de belangrijke herfstvakantie volledig in het water vallen. Het park had het goed voor elkaar, vindt commercieel directrice Peggy Verelst. "We hebben altijd perfect volgens het sectorprotocol gewerkt en zelfs nog meer maatregelen getroffen." De hoop is nu gevestigd op de start van het nieuwe seizoen in 2021. Algemeen directeur Yves Peeters houdt naar eigen zeggen een "wrange nasmaak" over aan de beslissing.

Directeur Jean-Christophe Parent van Walibi Belgium legt zich neer bij het onverwachte overheidsbesluit, ook al voldeed het park aan alle regels. "We hadden alle nodige maatregelen getroffen om een veilig bezoek te verzekeren", zegt hij. Parent vindt het eveneens raar dat dierentuinen de dans ontspringen. "Er zijn grote incoherenties in die beslissing."

Catastrofaal
Bellewaerde-directeur Stefaan Lemey moest vanmorgen via een persconferentie vernemen dat zijn park weer moest sluiten. Hij noemt de gang van zaken in de Krant van West-Vlaanderen "onbegrijpelijk". Het park heeft honderdduizenden euro's geïnvesteerd in halloweendecoraties en extra veiligheidsmaatregelen. "Dit is geen slecht nieuws, het is catastrofaal nieuws. We laten dit niet zomaar passeren."

Voor komend weekend had het park al vierduizend reserveringen. Lemey vreest voor de toekomst van de Belgische pretparksector. "Het is belachelijk en ook een heel slecht signaal naar aandeelhouders en eigenaars van pretparken. Dit zal niet helpen om toekomstige investeringen naar België te halen."

Jojo's
Voor Plopsa-baas Van den Kerkhof kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. "De laatste weken kregen we verschillende politici en virologen over de vloer die ons uitgebreid feliciteerden over onze manier van werken." Voor medewerkers is het besluit eveneens een drama. "Onze mensen worden als jojo's behandeld, terwijl er met respect voor hen zou moeten worden omgegaan."

Boudewijn Seapark in Brugge heeft zowel dieren als attracties. Het park blijft voorlopig dicht. Directeur Lars van den Ham hoopt dat de overheid met meer financiële steun over de brug komt dan tijdens de eerste coronasluiting. "Wij kregen dezelfde steun als pakweg een broodjeszaak of een klein café. Dat is niet in proportie en dat helpt ons niet om de zware verliezen te verwerken."

Verschil
Van den Ham snapt niet dat dierentuinen de komende weken wel gewoon open zijn. "In een dierentuin schuiven mensen ook aan om populaire dieren te zien. Ik zie het verschil met een pretpark niet."

Meer nieuws
Reacties
Vanwege Europese regelgeving verschijnt het reactieveld alleen wanneer Facebook-gebruikers ingelogd zijn in hun browser en in hun account toestemming hebben gegeven voor het gebruik van plug-ins. Als niet aan die voorwaarden is voldaan, zijn er geen reacties zichtbaar.
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be