Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Belgische overheid eist dat pretparken per direct gesloten worden

23-10-2020, 09.30 uurBeeld: @D_in_the_Double

Belgen kunnen in de herfstvakantie wel naar een dierentuin, maar niet naar een pretpark in eigen land. Alle attractieparken in België moeten dicht. De overheidsmaatregel om het coronavirus te beteugelen gaat per direct in. Daardoor mogen Bobbejaanland en Plopsa Indoor Hasselt de poorten vandaag onverwachts niet openen.

Beide parken waren al bezig met het opstarten van attracties en eetgelegenheden. Zij kunnen dus weer stoppen. Bezoekers die al onderweg waren, zullen naar huis gestuurd moeten worden. Walibi Belgium, Plopsaland De Panne, Bellewaerde, Plopsa Coo en Boudewijn Seapark zouden morgen pas weer opengaan.

De ingrijpende maatregel, die voorlopig voor vier weken geldt, komt voor de pretparken op een zeer pijnlijk moment. Over een maand is het pretparkseizoen voorbij. De Belgische herfstvakantie - een zeer belangrijke periode voor de parken - duurt van zaterdag 31 oktober tot en met zondag 8 november.

Binnenruimtes
Dierenparken als Pairi Daiza, Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael kunnen geopend blijven, met uitzondering van de binnenruimtes. Ook zwembaden hoeven vooralsnog niet dicht. Dat geldt eveneens voor waterparadijzen bij pretparken, zoals Plopsaqua bij Plopsaland De Panne, Aqualibi bij Walibi Belgium en Bellewaerde Aquapark.

Verder kunnen Belgen nog gewoon ongestoord een dagje uit over de grens, bijvoorbeeld naar de Efteling of Toverland in Nederland, Disneyland Paris of Parc Astérix in Frankrijk en Phantasialand of Movie Park Germany in Duitsland. De overheid raadt niet-noodzakelijke reizen sterk af, maar dat advies is niet bindend.

Ziekenhuizen
België kampt met dramatische coronacijfers. Het land registreert de laatste tijd meer dan tienduizend besmettingen per dag. Gisteren waren er alleen al bijna vijfhonderd nieuwe ziekenhuisopnames. In Luik dreigen de ziekenhuizen de instroom niet meer aan te kunnen.

Waarom wordt er in België zo'n onderscheid gemaakt tussen dierentuinen en pretparken? Men denkt dat de kans op een coronabesmetting groter is in een in een attractie dan bij een dierenverblijf. "Pretparken worden gesloten omwille van het besmettingsgevaar op de attracties", schrijft vicepremier en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne op Twitter. "Voor grote kermissen gelden dezelfde regels als voor pretparken."

Frustratie
Dat onderscheid was er eerder dit jaar ook al. Door de coronacrisis begon het pretparkseizoen in België dit jaar niet begin april, maar pas op 1 juli. Dierenparken, die sinds half maart gesloten waren, mochten al op 18 mei weer open. Bovendien werden op 15 juni de grenzen opengesteld. Belgen konden toen al wel naar buitenlandse attractieparken, tot grote frustratie van partijen als Plopsaland, Walibi Belgium en Bobbejaanland.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be