Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Attractiepark Toverland

Toverland-fans woest op media na afblazen Halloween Nights: 'Zo triest'

22-10-2020, 22.27 uur | Reacties

Dat Toverland is gestopt met de Halloween Nights, valt slecht bij een grote groep trouwe fans van het attractiepark. Hoewel de Toverland-directie de beslissing volledig op eigen initiatief genomen heeft, zien zij de media in de kwestie als de grote boosdoener. Op Facebook, Twitter en Instagram zijn vele honderden woedende reacties van fans te vinden.

Toen Toverland eerder meldde gewoon door te willen gaan met de Halloween Nights ondanks de aangescherpte coronamaatregelen, kwam het pretpark in Sevenum onder een vergrootglas te liggen. Verschillende landelijke media vonden het opvallend dat een griezelfestival met duizenden bezoekers per avond zou kunnen plaatsvinden in een tijd waarin evenementen verboden zijn.

De Toverland-directie was zich echter van geen kwaad bewust, zelfs niet toen experts aanstipten dat het concept volledig indruist tegen wat het kabinet de bevolking adviseert op het gebied van reisbewegingen en het vermijden van drukte. Ook toen er stemmen opgingen dat het besluit om door te gaan moeilijk te rijmen is met het evenementenverbod, gaf Toverland in eerste instantie niet thuis.

Themabeleving
De Halloween Nights zijn jarenlang gepresenteerd als een evenement, maar nu spreekt het park die lezing plotseling tegen. "Het is geen evenement, het is een themabeleving binnen onze reguliere parkexploitatie", beweerde algemeen directeur Jean Gelissen jr. gisteren in gesprek met omroep 1Limburg.

Toch werden de Halloween Nights ook dit jaar geschaard onder het kopje 'Evenementen' op de website van Toverland. Op 15 juni en 8 september 2020 werd het concept in officiële persberichten van de communicatieafdeling nog klip-en-klaar omschreven als een "halloween-evenement". "Vanwege de populariteit van het evenement staan er dit jaar bovendien extra veel Halloween Nights op de planning", liet entertainmentmanager Luke Verhoeven enkele maanden geleden optekenen.

Verknallen
Voor fans van Toverland zal het weinig uitmaken. Zij zijn vooral heel erg boos op de media, zo laten ze in groten getale weten op social media. "De overheid en media willen elk laatste beetje plezier overal uitknijpen", klaagt Rianne van Poppel. "Zo triest dat de media dit kapotmaken", aldus Miranda Verhagen. "Echt weer de media die het verknallen", zegt Tanja Martens.

Saskia Scheffers vindt het belachelijk dat de media het pretpark zo kritisch onder de loep genomen hebben. "Belachelijk dat jullie gedwongen worden om de halloweenavonden niet meer door te laten gaan", schrijft ze. "Jammer dat media de overhand hebben weten te krijgen", verzucht Edwin Kempen. Anique van Schijndel: "Diep triest Toverland dat jullie bezwijken onder de mediadruk!"

Schadeclaim
Koen Aarts noemt het bizar "wat de media al niet kunnen aanrichten". "Schadeclaim indienen bij Looopings zou ik zeggen." Inge Kieviet denkt naar eigen zeggen dat de media alles overdrijven. "Jammer dat het jullie niet gegund is door een aantal chagrijnigen en pisvlekken!" Jane Visschers: "Zo jammer weer dat ook dit kapotgemaakt wordt door de media." Willie van Dijk: "Hebben de media nu nog niet in de gaten dat ze de hele Nederlandse economie naar de klote helpen?"

Natuurlijk werd de beslissing om te stoppen met de Halloween Nights niet door de media genomen, maar door Toverland zelf. Ook de gemeente en de veiligheidsregio hebben het park geen strobreed in de weg gelegd, vertellen voorlichters aan Looopings. Maar als het evenement wél coronaproof was, waarom kon de directie de kritiek van deskundigen niet gewoon naast zich neerleggen?

Sentiment
"In de media werd gesuggereerd dat de Halloween Nights onverantwoord en onveilig waren, ook al was dit feitelijk niet zo", reageert een woordvoerster van Toverland. Daarmee spreekt ze een viroloog van het Universitair Medisch Centrum Groningen direct tegen. Die bestempelde het Limburgse halloweenfestival maandag als een "enorm risico".

Toverland denkt een betere inschatting te kunnen maken over de veiligheid van de bezoekers dan de viroloog. Toch kreeg zijn mening veel aandacht in de landelijke media. "Daardoor kan er twijfel ontstaan over de veiligheid van ons product en de verantwoordelijkheid die Toverland neemt", aldus de zegsvrouw. "Dit alles neemt, weliswaar onterecht, een onwenselijk negatief sentiment mee."

Krachtig signaal
Het park zegt te willen voorkomen dat het vertrouwen in Toverland en andere dagattracties geschaad zou worden. Directeur Gelissen jr. denkt dat het park zelf weinig had kunnen doen tegen die negatieve beeldvorming. "Het is moeilijk om zo'n golf van sentiment te keren", vertelde hij aan 1Limburg. "Dat weeg je dan af in je besluitvorming. Dan wil je een heel krachtig signaal afgeven. Dat hebben wij willen doen."

Overigens heeft het Toverland-management zelf niet veel op met de coronamaatregelen. Eigenaar Jean Gelissen sr. liet afgelopen zomer al weten klaar te zijn met anderhalve meter afstand houden in de openlucht. Zijn zoon - de algemeen directeur - vond het begin augustus nog een goed idee om alle rijen van achtbaantreinen volledig te vullen, ook als er geen anderhalve meter afstand tussen passagiers zou zitten. Het park werd toen teruggefloten door de veiligheidsregio.

Meer Attractiepark Toverland
Reacties
Vanwege Europese regelgeving verschijnt het reactieveld alleen wanneer Facebook-gebruikers ingelogd zijn in hun browser en in hun account toestemming hebben gegeven voor het gebruik van plug-ins. Als niet aan die voorwaarden is voldaan, zijn er geen reacties zichtbaar.
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be