Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Artis

Amsterdam wil noodlijdend Artis niet helpen

15-10-2020, 15.26 uur

Het stadsbestuur van Amsterdam is niet van plan om Artis financieel te helpen. De noodlijdende dierentuin stevent door de coronacrisis af op een verlies van 10 miljoen euro. Oppositiepartijen zijn woedend.

Artis verwacht dit jaar slechts de helft van het gebruikelijke aantal bezoekers te verwelkomen. Het dierenpark heeft daardoor weinig inkomsten en stelt vernieuwingen uit. Directeur Rembrandt Sutorius maakt zich grote zorgen over de toekomst van zijn park. Hij vroeg daarom steun aan bij zowel het Rijk, de provincie als de gemeente Amsterdam.

Van die laatste partij hoeft hij dus weinig te verwachten. Wethouder Laurens Ivens (SP) voelt zich niet geroepen om financieel bij te springen. "Steun voor dierentuinen ligt in eerste instantie bij het Rijk, want dierentuinen zijn er niet alleen voor één gemeente", vertelt hij in De Telegraaf. Wel wil Ivens eventueel een bijdrage leveren aan de broodnodige renovatie van het aquarium.

Blijdorp
Amsterdam stelt zich daarmee heel anders op dan Rotterdam. De gemeenteraad aldaar verstrekte in september een lening van 10 miljoen euro aan Diergaarde Blijdorp. Ook dat park zit in zwaar weer door de coronasituatie. Blijdorp moet de lening terugbetalen zodra dat financieel mogelijk is.

De oppositie in Amsterdam is boos. "De gemeente moet wat mij betreft het bedrag lenen dat Artis nodig heeft", vindt Daan Wijnants van de VVD. CDA'er Diederik Boomsma ziet geen verschil met de culturele instellingen die Amsterdam wél steunt. "Voor veel van die instellingen geldt net zo goed dat ze er niet voor één gemeente zijn."

Schoolreisje
Don Ceder van de ChristenUnie wijst daarnaast op het educatieve belang van Artis. Veel kinderen gaan op schoolreisje naar het park. "Het is eeuwig zonde als Amsterdam haar dierentuin verliest."

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Artis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be