Bestemmingsplan Efteling nog steeds niet in orde: voorlopig geen uitbreiding
14-10-2020, 10.39 uurBeeld: @promenadefotos
Het bestemmingsplan waarin staat dat de Efteling de komende jaren fors mag uitbreiden, voldoet nog steeds niet aan de eisen. Dat heeft de Raad van State, de hoogste algemene bestuursrechter van het land, zojuist bekendgemaakt. De gemeenteraad van Loon op Zand krijgt een half jaar extra de tijd om gebreken in het plan te herstellen.
Tot die tijd mag het attractiepark niet uitgebreid worden. Veel bezwaren van omwonenden zijn van tafel geveegd. Toch trof de Raad van State vijftien gebreken aan in het bestemmingsplan. Zo wordt de reden van de uitbreiding niet goed onderbouwd en krijgt de Efteling volgens de rechter te veel ruimte. Ook zijn de gevolgen voor de buurt en de natuur niet op alle punten goed beoordeeld.
De gemeente moet daar nu mee aan de slag. Over een half jaar gaat de Raad van State opnieuw beoordelen of de gemeenteraad de vijftien pijnpunten heeft verholpen. Tot die tijd is het bestemmingsplan geschorst.
Familieachtbaan
Het bestemmingsplan, waar al jaren over wordt gesproken, maakt het mogelijk dat de Efteling aan de oost- en westkant wordt uitgebreid. In het oosten, in de buurt van het Efteling Hotel, moet op een nieuw stuk grond een familieachtbaan met een circusthema komen te staan. De werktitel luidt Grand Circus Balancé. Efteling-directeur Fons Jurgens maakte onlangs bekend dat de bouw daarvan vanwege de coronacrisis sowieso wordt uitgesteld, ook al zou de Raad van State groen licht geven.
Verder omvat het bestemmingsplan onder meer mogelijkheden voor extra parkeervoorzieningen, meer verblijfsrecreatie en het aanleggen van wegen. Hoewel de gemeenteraad van Loon op Zand al in 2017 unaniem akkoord ging met de plannen, maakten buurtbewoners en omliggende bedrijven bezwaar. Zo kwam de zaak bij de Raad van State terecht.
Aannemelijk
De Raad van State noemt het "aannemelijk" dat de Efteling behoefte heeft aan uitbreiding. Toch is nog niet voldoende onderbouwd waarom die niet in het huidige park kan plaatsvinden. Bijna 90 procent van het bestaande terrein is onbebouwd.
Verder wordt in de uitspraak gesproken over "te veel flexibiliteit" voor de Efteling. Een voorbeeld daarvan is een geplande camperparkeerplaats. Het bestemmingsplan staat het ook toe om daar verblijfsaccommodaties te bouwen, maar de ruimtelijke gevolgen daarvan zijn niet onderzocht. Bovendien mag de Efteling volgens het plan meer camperplekken realiseren dan de 48 waar de gemeente vanuit is gegaan.
Parkeergarages
Ook wat betreft de uitbreiding ten westen van het bestaande park - naast het Sprookjesbos - liet de gemeente steken vallen. Het bestemmingsplan maakt het aanleggen van parkeervoorzieningen daar mogelijk, maar er geldt geen beperking voor het bouwoppervlakte. "Daardoor zou het hele terrein vol kunnen worden gebouwd met parkeergarages", aldus de Raad van State.
Tot overmaat van ramp heeft de gemeente de gevolgen van de uitbreiding voor buurtbewoners niet op alle punten goed beoordeeld. Zo ging men niet uit van de juiste afstanden tussen het park en de percelen van de bezwaarmakers. Ook werden er verkeerde uitgangspunten gebruikt voor het beoordelen van geluiden afkomstig uit de Efteling. Bovendien vertoont een onderzoek naar de stikstofuitstoot gebreken.
Complexiteit
Normaal gesproken doet de Raad van State binnen zes weken uitspraak. Vanwege de complexiteit van de zaak werd al uitgegaan van twaalf weken, zodat de uitspraak rond 1 september zou verschijnen. Uiteindelijk bleek de bestuursrechter achttien weken nodig te hebben om tot een oordeel te komen.