Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Volop overtredingen tijdens Twentse kermis

11-10-2020, 15.23 uur

De septemberkermis in het Twentse dorp Vroomshoop is uitgelopen op een fiasco. Het evenement moest voor de jeugd een welkom verzetje zijn, maar exploitant Willy Seggers lapte alle coronaregels aan zijn laars. Daarover bericht dagblad Tubantia.

Seggers diende bij de gemeente Twenterand een vergunningsaanvraag in voor de kermis, inclusief een tien pagina's tellend coronaprotocol. Op basis daarvan werd er toestemming verleend en verpachtte de Oranjevereniging Vroomshoop een stuk grond aan Seggers. De kermis vond plaats van 9 tot en met 12 september.

Er ging echter van alles mis. Volgens de regels in het protocol mochten er maximaal 250 mensen op het terrein aanwezig zijn. Dat moest worden bijgehouden met een kliksysteem. De eerste drie dagen is er echter überhaupt niet geteld. Op sommige avonden waren er wel 500 bezoekers.

Frietkraam
Van tevoren was ook een plattegrond gemaakt waarvan niet mocht worden afgeweken. Toch stonden meerdere attracties op de verkeerde plek. Bovendien dook er uit het niets een frietkraam op die zich nergens had aangemeld. Verder waren er looproutes ingetekend die al na de eerste dag niet meer goed aangegeven stonden. Ook kruisten deze routes elkaar.

Daarnaast moest Seggers iedere dag voor vier gecertificeerde beveiligers zorgen. Pas na een stevig gesprek met de burgemeester zijn deze er daadwerkelijk gekomen. Voor de eerste avond had Seggers vrijwillige verkeersregelaars geritseld.

Onheus bejegend
Om het nog erger te maken, controleerde de organisatie ook niet of bezoekers zich wel aan de coronaregels hielden. Seggers deed het monitoren van publieksdichtheid af als onzin. Boa's die hem daar op aan spraken, werden door Seggers onheus bejegend. Zijn belofte om dagelijks met hen te overleggen over de gang van zaken kwam hij geen enkele keer na.

Patrick Drenthen van de Oranjevereniging Vroomshoop laat aan Tubantia weten niet blij te zijn met de gang van zaken. "Het kan niet zo zijn dat de gemeente een geste doet, terwijl hij er een potje van maakt." Ook Marcus Elzinga van Gemeentebelangen Twenterand is ongelukkig met de kermis. "Moet je nog wel met zo'n tussenpersoon in zee?", vraagt hij zich af.

Huilende kinderen
Een week later ging het in Westerhaar, waar Seggers ook de scepter zwaaide, opnieuw mis. Boa's en politie sloten het kermisterrein daar tijdelijk af omdat er nog geen officiële beveiligers waren. De organisator vond dat belachelijk. "Er stonden huilende kinderen voor de poort. Schandalig. Boa's en politie hadden ook even bij kunnen springen."

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be