Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Dolfinarium

Partij voor de Dieren over Dolfinarium: 'Maat is nu echt vol'

30-09-2020, 13.17 uur

Het Dolfinarium in Harderwijk moet zo snel mogelijk sluiten. Dat vindt de Partij voor de Dieren (PvdD). Directe aanleiding is het kritisch rapport van de Visitatiecommissie Dierentuinen, dat gisteren verscheen. De partij spreekt over een "vernietigend" oordeel.

PvdD-kamerlid Frank Wassenberg ziet het dierenpark liever vandaag dan morgen verdwijnen. "De maat is nu echt vol. Er is te veel structureel mis in het Dolfinarium om nog te kunnen verantwoorden dat dit park openblijft", zegt hij.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaf de commissie vorig jaar de opdracht om het Dolfinarium te onderzoeken. De conclusies in het rapport zijn niet mals. Zo zouden de verblijven onvoldoende uitdaging bieden voor de dieren. Ook worden de Californische zeeleeuwen en de dolfijnen te veel als artiest gebruikt, waardoor ze onnatuurlijk gedrag vertonen. Entertainment zou in het Dolfinarium belangrijker zijn dan educatie.

Standpunt
Reden genoeg voor de PvdD om het Dolfinarium te willen sluiten. Dat standpunt is overigens niet nieuw. De partij vond in 2016 al dat álle dierentuinen dicht moeten.

Wassenberg vergelijkt een dolfinarium met een circus. "Dolfijnen doen kunstjes met geen ander doel dan vermaak. Dat was juist één van de argumenten om het gebruik van wilde dieren in circussen te verbieden. Verschillende Europese lidstaten hebben om die reden dolfinaria al verboden. Nederland moet dit voorbeeld snel volgen."

Meer Dolfinarium
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be