Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Europa-Park Erlebnis-Resort

Nederlandse ex-medewerkster deelt MeToo-ervaring uit Europa-Park

11-11-2020, 11.32 uur

Een Nederlandse oud-medewerkster van Europa-Park brengt een MeToo-zaak aan het licht. Tijdens haar werk in het Duitse attractiepark werd ene Kim het slachtoffer van seksuele intimidatie en aanranding door een mannelijke collega. De vrouw was vorig jaar werkzaam bij houten achtbaan Wodan. Nadat ze de kwestie aankaartte bij haar leidinggevenden, mocht de man in het park blijven werken.

Kim, die niet met haar volledige naam op internet wil, deed haar verhaal op haar persoonlijke Twitter-account. Omdat op de werkvloer overal Duits gesproken werd, had de Nederlandse moeite om haar collega's te begrijpen. Het werk was zwaar, met diensten van soms wel veertien uur, maar toch had ze het naar haar zin.

"Ik leefde de droom, want ik mocht in een pretpark werken." Eén of twee dagen per week werkte ze met een mannelijke collega die wél bereid was om Engels met haar te praten. "Door hem voelde ik me prettig, alsof ik erbij hoorde."

Hersendood
Dat ging een tijdje goed, tot het mannelijke personeelslid ongepaste vragen begon te stellen. "Of ik single was, of ik drugs gebruikte, of ik hield van grote piemels." Kim dacht dat de man grapjes maakte. "Totdat hij tijdens een pauze expliciet vertelde dat hij me wilde neuken in de kleedkamer. Maar ik was zo hersendood van de lange werkdagen dat er in eerste instantie geen alarmbellen afgingen."

Ze wees de man meermaals af. Toen hij hetzelfde voorstel later nogmaals deed, kwam hij op haar af en blokkeerde hij de deur voor haar neus. "Ik schreeuwde om hulp. Hoewel ik mensen zag staan, kwam er niemand. Toen duwde hij me, greep hij me vast en raakte hij me aan. Ik gilde en probeerde hem weg te duwen. Uiteindelijk liet hij me gaan. Ik was in shock en ik wist niet wat ik moest doen, dus ik probeerde mezelf te kalmeren door te blijven werken."

Gered
Na een week kwam de medewerker weer op haar af. Hij was kwaad omdat de Nederlandse hem had afgewezen. Kim beschrijft hoe de man haar vertelde dat hij vond dat hij recht had op seks met haar. "Ik brak die dag. Ik moest daar zo snel mogelijk weg." Ze legde het verhaal neer bij een collega en een manager. "Ik dacht dat ik gered was."

Niets bleek minder waar. Toen ze een dag later op kantoor moest komen bij haar leidinggevenden, werd ze geconfronteerd met de dader. "Waarom zouden ze hem erbij halen, in dezelfde kamer? Ik was zó getraumatiseerd. Hij ontkende alles en zij geloofden hem, want er was geen bewijs. Uiteindelijk kwamen de supervisors tot de conclusie dat ik het gedrag zelf uitgelokt moest hebben."

Nachtmerries
Twee dagen later werd Kim uit het team gehaald. De laatste drie weken van haar Europa-Park-carrière bracht ze door op een andere plek, bij achtbaan Silver Star. "Ik raakte depressief en moest eerder stoppen dan gepland. Ik had nachtmerries over de gebeurtenissen. Die heb ik af en toe nog steeds. Ik ging naar Duitsland om mijn dromen na te jagen, maar ik kwam getraumatiseerd thuis. En toen ik er iets aan probeerde te doen, werd ik niet serieus genomen."

Kim deelde haar verhaal naar eigen zeggen niet om aandacht te krijgen, maar om aan te geven wat er achter de schermen gebeurt in Europa-Park en om vrouwen te steunen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Looopings heeft contact gezocht met de vrouw én met Europa-Park, om uit te zoeken wat er gebeurd is sinds de publicatie. Dat was ruim anderhalve maand geleden.

Familiebedrijf
Europa-Park-directeuren Michael en Thomas Mack werden via Twitter op de zaak gewezen. Zij hebben niet publiekelijk gereageerd. Henk Groenen, de Nederlandse woordvoerder van het attractiepark in Zuid-Duitsland, laat namens het management weten "geschrokken" te zijn van de kwestie. "We nemen dit zeer serieus. Al meer dan 240 jaar staat ons familiebedrijf voor waarden als traditie, vertrouwen en veiligheid. Voor ons zijn dit fundamentele pijlers voor onze dagelijkse omgang met elkaar."

Volgens Groenen is er vorig jaar "meteen een intern onderzoek gestart om de feiten helder te krijgen". "Daarnaast heeft onze afdeling personeelszaken een telefonische afspraak georganiseerd en uitgevoerd, en ook schriftelijk per e-mail gereageerd. Verder hebben we in de tussentijd uitgebreide maatregelen genomen om alle medewerkers bewust te maken, zodat we een vertrouwde en veilige werkomgeving blijven houden."

Schande
Kim zegt niet onder de indruk te zijn van de stappen die Europa-Park tot nu toe heeft ondernomen. "Het duurt lang voordat mails beantwoord worden en als ik antwoord krijg, geven ze mij de schuld. Er is nul medeleven. Ook beweren ze dat ze geen soortgelijke verhalen hebben binnengekregen, terwijl ik al verschillende vrouwen heb gesproken die iets vergelijkbaars hebben meegemaakt in Europa-Park. Ze waren allemaal te bang om het aan te kaarten. Het is echt een schande."

Hoe nu verder? "Ik snap niets van dat zogenaamde interne onderzoek", aldus Kim. "De feiten hadden ze vorig jaar al, toen werd de man vrijgesproken. Hij werkt er nog steeds." Ze wil vrouwen waarschuwen die van plan zijn om in Europa-Park te gaan werken. "Pas goed op jezelf. Ik weet uit ervaring dat Europa-Park vrouwen niet met respect behandelt."

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Europa-Park Erlebnis-Resort
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be