Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Uitbreiding Efteling is voorlopig van de baan: 'Het geld is even op'

19-09-2020, 01.52 uurBeeld: @izaak3s

De geplande uitbreiding van de Efteling laat nog langer op zich wachten. Ook als de Raad van State binnenkort groen licht geeft voor de bouw, gaat het attractiepark voorlopig geen actie ondernemen. Door de coronacrisis is de financiële situatie van de Efteling te onzeker, vertelt directeur Fons Jurgens in een interview.

De Efteling is al jaren van plan om aan de oostkant van het bestaande park een nieuwe achtbaan te bouwen. Het gaat om een grote rollercoaster in circusthema, met de werktitel Grand Circus Balancé. De attractie moet gebouwd worden op een ongebruikt stuk grond naast Vogel Rok, tussen het Efteling Hotel en het Kinderspoor.

Het project is onderdeel van een nieuw bestemmingsplan, waar enkele buurtbewoners bezwaar tegen hebben gemaakt. Na veel vertraging is het nu aan de Raad van State om te bepalen of het plan - en daarmee de oostelijke uitbreiding - kan doorgaan.

Miljoenenverlies
Eerder was de Efteling voornemens om meteen te beginnen met bouwen zodra de goedkeuring binnen is. Daar is directeur Jurgens op teruggekomen, zegt hij in gesprek met de Brabantse dagbladen BD, ED en BN DeStem. Het park lijdt dit jaar een miljoenenverlies en de toekomst is onzeker.

"Ook al mógen we straks beginnen, we kunnen het niet", aldus Jurgens. "Het geld is even op." Bovendien zullen er medewerkers ontslagen moeten worden. "Om daartegenover ineens een grote investering te doen, voelt niet goed."

Horeca
In het interview geeft de Efteling-directeur voor het eerst toe dat de uitbreiding bestaat uit een achtbaan, aangevuld met horeca en klein vermaak. Over het thema laat hij nog steeds niets los. "Maar de plannen zijn niet gewijzigd." Tot nu toe hulde men zich in stilzwijgen over het attractietype.

Jurgens wil in ieder geval niet bezuinigen op het project, bijvoorbeeld door decoraties weg te laten. "Minder aankleding is Efteling-onwaardig. Dat kan echt niet. Het is juist de manier van aankleding, het oog voor detail, dat dit park bijzonder maakt. Dat mág niet verdwijnen door corona. Dat laat ik echt niet toe. Daar zouden we keihard op worden afgestraft. En terecht."

Heel plein
Het project gefaseerd uitvoeren is ook geen optie. "Het is alles of niets", zegt de Efteling-baas stellig. "En dat kan dus nog best even duren. Want als we kunnen en mogen bouwen doen we het in één keer goed. Mét thema, met aankleding en mét horeca. Een heel plein."

Eigenlijk had de Raad van State rond 1 september duidelijkheid moeten geven, maar de uitspraak laat langer op zich wachten dan gepland. Waarschijnlijk volgt het oordeel uiterlijk half oktober. Jurgens zegt er ondanks alles een goed gevoel over te hebben.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be