Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Mini-Europe

Miniatuurpretpark Mini-Europe bereidt zich voor op definitieve sluiting, maar er blijft hoop

29-12-2020, 15.21 uurBeeld: Jan Van Nespen

In Mini-Europe wordt alles in gereedheid gebracht voor een definitieve sluiting. Het miniatuurpretpark in Brussel, op een steenworp afstand van het beroemde Atomium, zou eind 2020 voor het laatst open zijn. Vanwege de coronacrisis is de trekpleister echter al sinds eind oktober dicht. De toekomst blijft onzeker.

Want hoewel er al jaren gesproken wordt over het opdoeken van het 31 jaar oude park, is er officieel nog geen besluit over genomen. Mini-Europe zou plaats moeten maken voor een omvangrijk nieuwbouwproject. Sinds 2010 werd de sluiting al meerdere keren uitgesteld. In 2018 is het naastgelegen zwemparadijs Océade al gesloopt. Het was de bedoeling dat Mini-Europe dit jaar zou volgen.

"Het is nog steeds niet 100 procent officieel en we zouden zelfs nog een verlenging kunnen krijgen voor na april 2021", vertelt oprichter en directeur Thierry Meeùs in gesprek met het tweemaandelijkse pretparktijdschrift Brakesection Magazine. Toch ziet de toekomst er niet rooskleurig uit. "In het midden van al deze onzekerheid is het voor ons ook onmogelijk om een langetermijnvisie te hebben."

Kisten
Daarom zijn medewerkers tijdens de coronasluiting bezig met voorbereidingen voor het afbreken van alle maquettes. "We menen dat er momenteel geen tijd meer over is voor verder overleg op alle niveaus. We hebben dus beslist om nu alles weg te nemen. We nemen zelf het heft in handen en hebben geïnvesteerd in op maat gemaakte kisten voor de maquettes."

De meeste modellen zou men tijdelijk kunnen onderbrengen in een opslagplaats bij de Waalse stad Ciney. Enkele miniaturen blijken niet verplaatst te kunnen worden, waaronder die van het Franse kunstcentrum Centre Georges Pompidou, de Griekse Akropolis en de krijtrotsen van Dover.

Probleem
Eigenaar Meeùs hoopt dat Mini-Europe op een andere locatie kan voortbestaan. Wanneer vindt de heropening plaats? "Op zijn vroegst 2023 en dat is in ideale omstandigheden. Het probleem is om een toeristisch grondgebied te vinden, anders hebben we drie tot vijf jaar nodig om pakweg een landbouwgrond te vormen tot een toeristisch grondgebied."

Eventuele vertraging zou desastreus zijn voor de bekendheid van het merk Mini-Europe, denkt Meeùs. "We zullen marketingtechnisch bij wijze van spreken weer op nul moeten beginnen."

Weinig hoop
Toch is het nog niet helemaal uitgesloten dat het huidige park begin 2021 weer bezoekers kan ontvangen. "Tot nu toe is er geen beslissing genomen voor 2021", meldt Mini-Europe op Facebook. "Weinig hoop blijft hoop..." In België zijn de pretparken en dierentuinen naar verwachting tot eind januari 2021 gesloten.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Mini-Europe
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be