Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Miejski Ogród Zoologiczny w Warszawie

Poolse dierentuin geeft olifanten cannabis tegen stress

28-08-2020, 13.11 uur

De dierentuin van Warschau start een bijzonder experiment. De olifanten in het Poolse park krijgen binnenkort cannabis toegediend om te onderzoeken of dit helpt tegen stress. Het oudste vrouwtje van de kudde, Erna, overleed afgelopen maart.

Sindsdien zijn de overgebleven drie olifanten in de war. Vooral het 3-jarige Afrikaanse vrouwtje Fredzia heeft het moeilijk. Ze ervaart veel stress en zoekt wanhopig naar haar nieuwe plek in de groep. Dat is niet ongebruikelijk: het kan maanden of zelfs jaren duren voor olifanten het verlies van een kuddegenoot verwerken.

De dierentuin zocht naar een oplossing en kwam uit bij medicinale cannabis. Mensen gebruiken dit natuurlijke middel doorgaans tegen pijn- of spanningsklachten. Cannabis stimuleert de aanmaak van dopamine en serotonine, stoffen die kunnen helpen bij het bestrijden van een depressie.

Spuiten
Ook paarden, honden en katten krijgen het soms voorgeschreven. Dit is echter de eerste proef met olifanten. Bezoekers van de dierentuin zullen geen waggelende of aan een waterpijp lurkende dikhuiden zien. Verzorgers mengen de cannabis in olievorm door het voedsel of spuiten het rechtstreeks in hun bek.

Het gaat om een relatief lage dosis van driemaal daags maximaal twaalf druppels. De wietolie bevat bovendien geen THC, wat de belangrijkste psychoactieve stof in een joint is. Het experiment duurt twee jaar. Als de uitkomsten positief zijn, krijgen andere dieren wellicht dezelfde behandeling.

Meer Miejski Ogród Zoologiczny w Warszawie
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be