Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Efteling verliest zaak tegen gaswinning in Loon op Zand

26-08-2020, 20.21 uurBeeld: @promenadefotos

Een plan voor gaswinning in Loon op Zand mag gewoon doorgaan. De Raad van State heeft alle bezwaren van de Efteling en een reeks andere partijen van tafel geveegd. Dat houdt in dat energiebedrijf Vermilion tot 2026 gas mag blijven winnen in de Brabantse gemeente.

De Efteling vreesde voor de gevolgen, omdat de bouwwerken in het attractiepark niet te vergelijken zijn met gebouwen in woonwijken. "We vragen ons af in hoeverre de risico's in kaart zijn gebracht voor de gebouwen en attracties in de Efteling", zei een woordvoerster daarover in 2018.

Het plan zou volgens tegenstanders kunnen zorgen voor brand, explosies, bodemverontreiniging, bodemdaling en aardbevingen. Bovendien zouden de effecten voor het milieu niet goed onderzocht zijn. "We vinden dat de besluitvorming in algemene zin onvoldoende zorgvuldig is voorbereid", vertelde de Efteling-voorlichtster destijds.

Wettelijke normen
De Efteling diende een officieel bezwaar in, maar dat had uiteindelijk geen effect. De bestuursrechter kan zich in geen van de bezwaren vinden. Volgens de Raad van State kan de gaswinning binnen alle wettelijke normen plaatsvinden.

Daarbij mag ook gebruikgemaakt worden van de zeer omstreden methode fracking, waarbij scheurtjes worden gemaakt in het gesteente waar het gas opgesloten zit. Er zou slechts een geringe bodemdaling te verwachten zijn.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be