Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Zweedse pretparken eisen 150 miljoen euro vanwege coronasluiting

13-08-2020, 12.40 uur

De Zweedse branchevereniging van pretparken eist omgerekend bijna 150 miljoen euro aan staatsteun. De parken mogen vanwege de coronacrisis deze zomer slechts vijftig bezoekers ontvangen, wat volgens de vereniging neerkomt op een beroepsverbod. Alle grote Zweedse pretparken zijn gesloten en vrezen voor hun toekomst.

In Zweden geldt deze zomer een verbod op vergunningsplichtige bijeenkomsten met meer dan vijftig bezoekers. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een intiem concert of een groot pretpark.

Magnus Widell, directeur van Gröna Lund en voorzitter van de branchevereniging, vertelt tegen Zweedse media dat veel parken door deze maatregel aan de rand van de afgrond staan. Ze verdienen bijna al hun geld tijdens de zomermaanden en moeten daar de rest van het jaar op teren.

99 procent
De pretparken bouwen nu dus geen reserve op voor de komende winter. Liseberg stevent af op een omzetdaling van 99 procent in vergelijking met vorig jaar. Parks & Resorts, het moederbedrijf van Gröna Lund, Kolmården, Furuvik en Skara Sommarland, rekent op 83 procent minder inkomsten.

De directeur van Parks & Resorts, Christer Fogelmarck, zegt dat er al veel is gedaan om kosten te besparen. Toekomstplannen staan in de ijskast, alle seizoensmedewerkers zijn ontslagen en ook een derde van het vaste personeel is op straat gezet. Zonder staatsteun ziet hij het echter somber in.

Achtbaan
Wat de regels extra wrang maakt, is dat dierentuinen wél meer dan vijftig bezoekers mogen ontvangen en dus gewoon open zijn. In dierenpark Kolmården kunnen bezoekers zelfs gebruikmaken van de spectaculaire achtbaan Wildfire.

Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be