Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

RIVM: 'Pretparken kunnen zelf kijken of ze opengaan'

06-05-2020, 20.59 uur

Wat betekent de aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen voor de pretparken en dierentuinen in Nederland? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt vanavond met een opvallend antwoord. Het gezondheidsinstituut meldt dat de attractieparken zélf een vinger in de pap hebben. Wachten op toestemming van het kabinet is niet nodig.

Nadat iemand op Twitter opmerkte dat attractie- en dierenparken nergens genoemd worden in de plannen voor de komende periode, reageerde het RIVM als volgt: "Deze zijn nooit door de overheid gesloten, dat is door de parken zelf besloten. Zij kunnen zelf kijken of ze open kunnen gaan volgens de richtlijnen of overleggen met de veiligheidsregio."

Met andere woorden: dagattracties hoeven niet te wachten op groen licht van premier Mark Rutte. "Mits ze aan de richtlijnen kunnen voldoen kunnen ze open, vaak wel in overleg met de veiligheidsregio", vult het RIVM aan in een ander bericht. Nederland telt 25 verschillende veiligheidsregio's.

Misverstand
Het roept de vraag op waarom brancheorganisatie Club van Elf al wekenlang aan het lobbyen is bij het kabinet. "Wij zijn er klaar voor en zullen ons protocol presenteren aan Economische Zaken", zei directeur Kees Klesman bijvoorbeeld eind april. "Alles valt of staat met wat de premier bepaalt."

Hij noemde een opening in de meivakantie zelfs "te vroeg". Halverwege april liet Klesman optekenen: "Wij gaan niet open als het RIVM en het kabinet daar geen toestemming voor geven." Dat lijkt nu berust op een groot misverstand. De premier, het RIVM en het kabinet hebben de parken niets verboden. Als de betreffende veiligheidsregio er geen moeite mee heeft, mogen de poorten van een pretpark of dierentuin gewoon open.

Musea
Inmiddels heeft de branchevereniging het protocol af waarin beschreven wordt aan welke regels medewerkers en bezoekers zich moeten houden in tijden van corona. Een heropening van de parken lijkt dan ook dichterbij dan ooit. Musea moesten wel verplicht dicht van het kabinet. Zij kunnen vanaf maandag 1 juni weer bezoekers verwelkomen, met een beperkte capaciteit.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be