Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Nieuws

Zo gaan Nederlandse pretparken veiligheidsbeugels controleren in coronatijd

05-05-2020, 22.05 uur

Een pretparkbezoek gaat er in tijden van corona heel anders uitzien dan voorheen. Los van allerlei hygiënemaatregelen is er een nieuwe methode bedacht om veiligheidsbeugels bij attracties te controleren. Daarvoor wordt een speciale haak in het leven geroepen, blijkt uit een protocol van branchevereniging Club van Elf.

Bij sommige attracties, bijvoorbeeld heftige achtbanen, verplichten fabrikanten en keuringsinstanties dat medewerkers de veiligheidsbeugels steeds fysiek controleren. Dat wordt een stuk moeilijker wanneer personeelsleden afstand moeten houden van de passagiers. De metalen haak kan dan uitkomst bieden.

In het protocol van de brancheorganisatie wordt houten achtbaan Troy in Toverland als voorbeeld genomen. "Gast sluit beugels zelf en medewerker controleert op afstand", luidt het bijschrift. Volgens het document is de "handmatige veiligheidscontrole" op anderhalve meter "veilig voor gasten en veilig voor personeel". Bovendien zou keuringsinstantie TÜV het concept al goedgekeurd hebben.

Capaciteit
Eén ding is zeker: de capaciteit van attracties gaat drastisch omlaag. Het controleren van beugels neemt op deze manier uiteraard meer tijd in beslag. Bovendien kunnen er door afstandsregels veel minder mensen plaatsnemen in de karretjes als voorheen.

Zo wordt de capaciteit van de beroemde Python in de Efteling, die normaal gesproken 28 zitplaatsen telt, volgens de Club van Elf in het gunstigste geval gehalveerd. Vrienden mogen niet meer naast elkaar zitten: dat is voorbehouden aan familieleden uit hetzelfde huishouden.

Drukste dag
Ook de capaciteit van de parken zelf gaat fors omlaag. "Het aantal gasten dat gelijktijdig aanwezig is binnen een bedrijf wordt in de heropeningsfase geschat op 50 procent van de maximumcapaciteit van de drukste dag", staat in het protocol. Daarom wordt het online bestellen van tickets verplicht.

In het protocol worden ook algemene maatregelen genoemd, zoals het neerzetten van informatieborden en het gebruiken van plexiglas. Verder moeten in wachtrijen markeringen op de grond komen die aangeven dat iedereen steeds anderhalve meter afstand moet houden.

Meer nieuws
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be