Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Streep door Tilburgse kermis 2020: 'Waanzinnig zuur'

21-04-2020, 20.47 uur

De grootste kermis van de Benelux slaat noodgedwongen een jaar over. Het landelijke verbod op evenementen tot 1 september zorgt ervoor dat de Tilburgse kermis niet doorgaat. Dat bevestigt een woordvoerster van de gemeente Tilburg aan Looopings. "Voor alle partijen is dit natuurlijk waanzinnig zuur, want we keken er enorm naar uit", zegt ze.

Het tiendaagse volksfeest was gepland voor vrijdag 17 juli tot en met zondag 26 juli 2020. "Dit evenement is het visitekaartje van Tilburg", weet de voorlichtster. "Het is belangrijk voor Tilburg en omstreken, voor de kermiswereld, voor horecaondernemers en van partijen als Roze Maandag. Zij worden hier allemaal door geraakt."

Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de Tilburgse kermis niet kan plaatsvinden. Maar zelfs tijdens de oorlog was er een alternatief evenement, met een bescheiden aantal attracties. 2020 gaat de boeken in als het jaar waarin er helemaal geen Tilburgse kermis zal zijn.

Triest
"Het doet gewoon zeer", reageert kermiswethouder Rolph Dols op het besluit. "Het moeten annuleren van zo'n gaaf evenement, dat zo van belang is voor je stad, is gewoonweg triest." Hij kondigde eerder al aan dat exploitanten hun vooruitbetaalde pachtgelden terugkrijgen.

Een kermis met anderhalve meter afstand tussen bezoekers zag de gemeente Tilburg niet zitten. "We hebben natuurlijk nagedacht over alternatieve scenario's", aldus de woordvoerster. "Maar los van alle worstelingen bij attracties is het niet te doen om een miljoen bezoekers in de binnenstad op anderhalve meter afstand van elkaar laten feesten."

Weigeren
Het binnenlaten van een beperkt aantal bezoekers was ook geen optie. "De Tilburgse kermis is voor iedereen, voor jong en oud. Beperkingen en mensen weigeren hoort daar niet bij, dat is niet feestelijk." De gemeente zegt "reikhalzend" uit te kijken naar de editie van juli 2021. "Daar gaan we voor."

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be