Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Fans

Pretparkfan (21) bouwt zijn eigen achtbaan dankzij 3D-printer

17-04-2020, 21.35 uur

Een Nederlandse pretparkfan is al bijna een jaar bezig met de bouw van een indrukwekkend achtbaanmodel. Patrick de Groot (21) uit Castricum gebruikt een 3D-printer om een schaalmodel te maken van een 'giant inverted boomerang', een achtbaantype van de Nederlandse fabrikant Vekoma.

Daarbij worden passagiers hangend onder de baan achteruit omhoog getakeld, gevolgd door een vrije val en drie inversies. Daarna leggen ze hetzelfde parcours achteruit af. De Groot startte in juni vorig jaar met een computersimulatie van de attractie. Die is later overgezet naar een tekenprogramma.

Vervolgens konden alle onderdelen één voor één geprint worden. De inversies en de eerste lifttoren van 105 centimeter hoog staan inmiddels overeind. "Ik ben druk bezig om de tweede toren ook te gaan vormgeven", zegt De Groot. Hij koos voor een blauwe baan en oranje ondersteuningen, gebaseerd op de rollercoaster Stunt Fall in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. Die is bijna 60 meter hoog.

Functioneel
De maker hoopt de miniatuurachtbaan uiteindelijk daadwerkelijk functioneel te krijgen, inclusief een werkende lift, bewegende poortjes en de grond van het station die naar beneden zakt bij het vertrekken van de trein. "Dat blijft het doel."

Komende zomer moet het model af zijn. De Groot wil later professioneel achtbaanontwerper worden. "Daarom ben ik de opleiding werktuigbouwkunde gaan doen."

Meer fans
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be