Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Floriade Expo

Onzekerheid over Floriade 2022: miljoenenproject mogelijk uitgesteld of geannuleerd

08-04-2020, 12.41 uur

De Floriade van 2022 staat op losse schroeven. Het tijdelijke themapark rond tuinbouw, dat elke tien jaar op een andere plek opgebouwd wordt, gaat mogelijk helemaal niet meer door. Een andere optie is om de wereldtuinbouwtentoonstelling één of twee jaar uit te stellen. Dat meldt de gemeente Almere in een persbericht.

Het college heeft Almeerder Harry van Dorenmalen de opdracht gegeven om drie toekomstscenario's te onderzoeken en verder uit te werken. Aanleiding is de verspreiding van het coronavirus. De gemeente spreekt over "een turbulente en onzekere tijd". "Het is lastig om nu in te schatten wat de effecten van de coronacrisis zijn."

Daarom houdt men rekening met drie opties: een "gecontroleerde afbouw", oftewel een exitstrategie, een uitstel van de expo of het laten doorgaan van de expo, maar met "aangepaste ambities". "Elk van deze scenario's kent een aantal voor- en nadelen, financiële en juridische consequenties en risico's", weet de gemeente.

Dubai
Wat ook meespeelt, is de waarschijnlijke verplaatsing van de wereldexpo van 2020 in Dubai naar 2021, vanwege corona. Dat evenement zou dan eind maart 2022 eindigen, vlak voor de geplande opening van de Almeerse Floriade. Het risico bestaat dat beide wereldtentoonstellingen in elkaars vaarwater terechtkomen. Een tuinbouwexpo in Qatar loopt bovendien ook door tot maart 2022.

Het is de bedoeling om het adviesrapport van Van Dorenmalen begin mei op te leveren. Veel inwoners van Almere zullen het annuleren van de Floriade toejuichen. Het project, dat vele miljoenen euro's aan gemeenschapsgeld kost, dreigde ook zonder de coronacrisis al uit te lopen op een financieel drama met enorme tekorten.

Bezoek onze webshop op Pretparkwinkel.nl
Meer Floriade Expo
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be