Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Kermis

Voor het eerst in 523 jaar geen voorjaarskermis in Gent

15-03-2020, 15.42 uurBeeld: @avstelevisie

Voor de eerste keer in 523 jaar gaat de voorjaarskermis in de Belgische stad Gent niet door. De jaarlijkse Halfvastenfoor had plaats moeten vinden tussen zaterdag 14 maart en zondag 5 april. De attracties stonden al klaar toen donderdag besloten werd om het populaire evenement vanwege het coronavirus te annuleren.

In België geldt voorlopig tot begin april een verbod op evenementen om de verspreiding van het virus af te remmen. "Niemand beseft wat voor financieel drama dit is", vertelt Guido Herman namens de getroffen kermisexploitanten aan regionale media. "Deze beslissing is een ramp voor alle betrokken families."

Normaal gesproken lokt de kermis zo'n 300.000 bezoekers. Zelfs tijdens de twee wereldoorlogen ging de foor gewoon door, benadrukt Herman. Toch zegt hij het gemeentebestuur niets kwalijk te nemen. "Zo'n pandemie konden zelfs zij niet zien aankomen."

Kosten
Er zit niets anders op dan het afbreken van alle attracties. De kermisondernemers krijgen hun pachtgeld terug van de gemeente Gent, maar andere voorbereidingskosten zijn ze kwijt.

Naast de kermis in Gent is inmiddels ook de grote paaskermis van Kortrijk (9 tot en met 26 april) geschrapt, net als tientallen kleinere Belgische kermissen. In Duitsland werden eveneens al meerdere populaire kermissen uit de agenda gehaald.

Meer kermis
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be