Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Ophef over 'walgelijke' en 'racistische' carnavalswagen met Efteling-thema

24-02-2020, 20.28 uur

Op social media wordt vol afschuw gereageerd op een foto van een carnavalswagen met een Efteling-thema. Een carnavalsvereniging uit het Brabantse dorp Erp plaatste eerder vandaag een afbeelding van de optocht uit 2019 op Facebook, ter promotie voor de carnavalsoptocht die vanmiddag plaatsvond. Daarop is een wagen te zien in de vorm van een vluchtelingenboot met een Efteling-logo.

Op de boeg staan twee bosjesmannen, gebaseerd op de controversiële Afrikaanse figuren die eerder in de Efteling-attractie Carnaval Festival stonden. De zijkant van de wagen is voorzien van de term "Droomvluchtelingen", een woordspeling op Droomvlucht. Een vlag toont de tekst "Het wordt ons Effe te link", in de stijl van het officiële Efteling-logo.

De foto is dus een jaar oud, maar de reacties zijn er niet minder fel om. Op Facebook werd de wagen in honderden commentaren walgelijk, smakeloos en racistisch genoemd. Inmiddels heeft de bewuste vereniging - CV De Uilen van Empeldonk - het Facebook-bericht verwijderd.

Misbruikt
Ook het sprookjespark zelf is niet blij met de uiting. "De Efteling betreurt het dat ze tijdens deze Empeldonkse carnavalsoptocht wordt betrokken in een politieke discussie", luidt de officiële reactie. "Wij nemen afstand van de boodschap van deze carnavalsvereniging, die hiervoor ons logo heeft misbruikt."

Carnaval Festival onderging vorig jaar een grote renovatie, waarbij onder andere de omstreden figuren in de Afrikaanse scène van de attractie zijn vervangen. In plaats van primitieve bosjesmannen staan daar nu traditionele Afrikaanse dansers.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be