Duinrell

Felle discussie over roetveegpieten in Duinrell: 'Wat een afknapper!'

03-12-2019, 16:33 uur | Reacties

Duinrell heeft een felle discussie uitgelokt met een bericht op Facebook. Het attractiepark publiceerde een fotoreeks van een groot Sinterklaasfeest dat de afgelopen twee weekenden plaatsvond. Op alle acht afbeeldingen zijn geen Zwarte Pieten te zien, maar alleen maar roetveegpieten.

Dat leverde tientallen boze reacties én complimenten op. Facebook-gebruikers zijn tot op het bot verdeeld over de beelden. "Waar is Zwarte Piet?", vraagt Merel Stins zich af. "Dit is toch niet leuk voor de kinderen!" Cornelia Geertsema is het met haar eens. "Beetje jammer dat er geen Zwarte Pieten waren."


ZIE OOK: Jubileumeditie van Sinterklaasfeest Duinrell: 'Groter dan ooit'

"Wat een aanfluiting", verzucht Monique Pieterse. "En dan zeg ik het nog netjes. Je kan het niet eens pieten noemen, het leken wel clowns met glitters in het gezicht. Zo ontzettend jammer!" Debby van der Lans: "Betalen om neppieten te zien! Zonde van je geld. Nooit meer." Bianca Djawela: "Wat een afknapper zeg!" Peter van Dongen: "Blij dat we niet zijn gegaan."

Blackface
Maar naast de kritiek is er ook veel begrip voor het beleid van Duinrell. "Geweldig leuk zeg, voor alle kindjes zoals het hoort!", vindt Marcia van Gobbel. "Wat fijn dat jullie blackface niet meer gebruiken bij het vieren van Sinterklaas!", reageert Chaay Esajas. Sandra Lima zegt trots te zijn op Duinrell. "Dit is hoe het hoort!"

Complimenten kwamen er ook van Maria Filózinha. "Ik heb nog nooit zo'n mooie groep pieten bij elkaar gezien", meldt ze. "Echt zo leuk om te zien dat de kinderen genieten van en met de roetveegpietjes", laat Vanessa Schloss weten. Kelly van Eck is blij met de roetvegen, maar wil wel weten waarom zwart kroeshaar nog niet in de ban is gedaan. "Ooit een blank persoon met zo'n kapsel gezien?"

Minderheid
Het Sinterklaasfeest in Duinrell werd voor de tiende keer gehouden. Overigens heeft het park Zwarte Piet niet helemaal verbannen. Op het Landgoed van Sinterklaas liepen ook nog enkele Zwarte Pieten rond. Zij waren wel in de minderheid. Volgens een woordvoerster trok het evenement 20.000 bezoekers. "En zij vonden het top."

Hoe gaat de concurrentie om met de kwestie? In Attractiepark Slagharen waren dit jaar vooral traditionele Zwarte Pieten te zien, aangevuld met ongeveer 20 procent roetveegpieten. Toverland organiseerde in 2019 voor het eerst in jaren geen Sinterklaasfeest. "We hebben ervoor gekozen om ons te focussen op andere grote evenementen", laat een voorlichtster weten.

ZIE OOK: Pieten in Plopsaland dit jaar toch zwart ondanks 'Pietenpact'

Reacties