Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Europa-Park

Europa-Park opent waterpark Rulantica: de eerste reacties

04-12-2019, 19.19 uur

Kan Rulantica, het nieuwe waterpark van het Duitse attractiepark Europa-Park, de torenhoge verwachtingen waarmaken? Afgelopen donderdag werd de waterwereld van 32.600 vierkante meter officieel geopend. De eerste reacties zijn overwegend positief, blijkt uit een rondgang bij pretparkfans. Bezoekers van het eerste uur reageren enthousiast, maar zijn wel kritisch over de hoge entreeprijs.

"Ik ben niet iemand die vaak in zwembaden komt, maar Rulantica was heel erg tof", zegt Marwin van de Hoeve van de Nederlandstalige Europa-Park-podcast After Park Lounge. Hij roemt onder meer het uitgebreide achtergrondverhaal en de sfeerverlichting. "Na zonsondergang hangt er echt een totaal andere sfeer."

Mede daarom zou Van de Hoeve aanraden om een avondticket te kopen, geldig van 17.00 tot 22.00 uur. "Een extra voordeel is dat het dan rustiger is dan overdag. Zeker bij de glijbanen kunnen snel wachtrijen ontstaan, ook al is het niet zo druk in het bad."

Uitgekeken
Rulantica telt zeventien glijbanen, waarvan tien voor volwassenen. "Als je puur voor de glijbanen komt, als thrillseeker, heb je kans dat je snel uitgekeken bent", vreest de podcastpresentator. "Het waterpark is echt gebouwd voor families, dus je moet er wel met de juiste verwachtingen heen gaan."

Bryan Borrero Kaiser van de Duitse fansite EP Insider heeft Rulantica inmiddels al vier keer bezocht. "De waterglijbanen, de muziek en de sfeer in het donker bevallen me ontzettend goed", laat hij aan Looopings weten. Als hoogtepunten noemt hij de trechterglijbaan Stormvind en het gebied Skog Laguna, met een bar in het water. Badgasten gebruiken een polsbandje voor het afrekenen van eten en drinken. Bij de uitgang krijgen ze de rekening.

Op het randje
Is het de toegangsprijs van 42,50 euro aan de kassa en 38,50 euro op internet waard? "De entreeprijs is aan de hoge kant, maar je kunt jezelf wel lang vermaken", reageert de beheerder van EP Insider. Van de Hoeve van After Park Lounge denkt daar hetzelfde over. "De prijs is op het randje. Het zit tegen een grens aan. Het zou niet gek zijn om het bad verder uit te breiden - bijvoorbeeld met meer glijbanen - en de entreeprijs gelijk te laten."

Een gezin met een paar kinderen is inclusief eten en drinken al snel honderden euro's kwijt voor een middagje waterpret. "Het zou me niet verbazen als de entreeprijs nog verlaagd gaat worden, als straks blijkt dat het mensen afschrikt", zegt zwembadexpert Stefan Schulte, die deze week in Rulantica was. "Dit is net iets te duur. Als we het hebben over de prijs-kwaliteitverhouding zou 30 of 32 euro een betere prijs zijn."

Hygiëne
Ondanks de hoge prijs is Schulte wel zeer te spreken over het waterparadijs. "Het is ongetwijfeld één van de beste zwembaden van Europa. Alles klopt, van de kleedkamers tot de doucheruimtes en van het sanitair tot de hygiëne. En er is lekker veel personeel aanwezig." De ervaringsdeskundige is ook blij dat er niet alleen glijbanen te vinden zijn. "Bezoekers willen vandaag de dag meer. Daarom is het goed dat er een mooi buitengedeelte is met een wildwaterbaan."

Silas Fischer van de Duitse fanpagina Epfan95 deelt de mening over de hoge prijs. "En vergeet niet dat je voor een kluisje 1 euro betaalt en voor parkeren 7 euro. Bij elkaar opgeteld wordt het dan wel erg duur." Maar ook hij vindt Rulantica een mooie aanwinst voor Europa-Park, vertelt hij in gesprek met Looopings. "Het is geen normaal zwembad met een paar glijbaantjes en wat palmbomen. De attracties zijn zeer goed en het Scandinavische thema is uniek."

Temperatuur
Verbeterpunten zijn er ook, weet Fischer. Hij hoopt dat er snel nieuwe glijbanen en themagebieden worden toegevoegd. "Het huidige waterpark is echt een basis die nog moet groeien. En de watertemperatuur in het buitengedeelte mag wel wat omhoog." Nederlander Schulte zou ook graag een echte plek om te zwemmen zien verschijnen, zoals een 25 meterbad. "Zwemmen kan nu eigenlijk alleen in het relatief kleine golfslagbad, dat is zonde."

In de populaire Facebook-groep Achterbahn-Fans Deutschland verschenen ook al enkele uitgebreide reisverslagen. "Ik had het me groter voorgesteld", schrijft Robin Sonntag. "Als je een tochtje hebt gemaakt in de lazy river, heb je de volledige hal gezien." De pretparkfan noemt Rulantica "mooi, maar te duur". "Deze entreeprijs is het voor mij niet waard. En dertig minuten wachten bij een glijbaan, ondanks dat het niet druk was, vind ik echt te lang."

Te duur
Een andere gebruiker valt hem bij. "Ik heb het naar mijn zin gehad, maar het is geen 40 euro waard", meldt hij op de Facebook-pagina. Verder complimenteert hij de vriendelijke medewerkers, de goede wifi-verbinding, de schone ruimtes en de aangename akoestiek. "Rulantica is een kwalitatief waterpark met veel verschillende glijbanen, maar wel te duur."

Rulantica heeft een capaciteit van maximaal 6000 personen per dag. Er mogen 3500 bezoekers tegelijk naar binnen. Het complex is in principe dagelijks geopend. Er zijn al uitbreidingsplannen voor de komende jaren. "Het masterplan voor het hele gebied is al af", onthulde een adviseur onlangs in een interview.

Meer Europa-Park
Looopings verscheen eerder op o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad Hart van Nederland Editie NL ANP BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be