Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Efteling

Rechter buigt zich opnieuw over klacht van Efteling-componist

28-11-2019, 17:14 uur | Reacties

Efteling-componist Maarten Hartveldt geeft de strijd tegen muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra niet op. De 66-jarige Tilburger, die in het verleden verantwoordelijk was voor onder meer de parkmuziek van de Efteling, vindt dat hij te weinig geld heeft gekregen voor zijn soundtrack. De rechter gaf hem vorig jaar ongelijk, maar Hartveldt ging in hoger beroep.

De parkmuziek van Hartveldt werd twaalf jaar lang elke dag gedraaid in de Efteling, van 2005 tot 2017. Daarvoor ontving hij jaarlijks 198 euro bruto per jaar van Buma/Stemra. Voor de muziek van Het Meisje met de Zwavelstokjes in het Sprookjesbos, die nog steeds te horen is, krijgt de componist 163 euro bruto per jaar. Verder componeerde Hartveldt nummers voor Toverland en Europa-Park.


ZIE OOK: Nu beluisteren: nieuwe parkmuziek in de Efteling

Buma/Stemra beschouwt het werk van Hartveldt als onbelangrijke achtergrondmuziek in plaats van onmisbare amusementsmuziek. Daar is de componist het pertinent niet mee eens. Ook beweert hij dat zijn muziek vaker en op meer plekken te horen was dan Buma/Stemra zegt.

Respectloos
"Ze stoppen mijn Efteling-muziek in dezelfde categorie als liftmuziek waar iedereen een hekel aan heeft", foetert Hartveldt in gesprek met de Kunstenbond. "Prullenbakkenmuziek. Dat is volslagen respectloos." Hij noemt de gehanteerde tarieven "ronduit schandalig". "Het staat niet in verhouding met het belang van de muziek. Ga maar eens een dag Efteling beleven zonder muziek. Geen klap aan."

Vorig jaar oordeelde de rechter dat niet voldoende is gebleken dat Buma/Stemra het beheer van de auteursrechten niet goed heeft uitgevoerd. Hartveldt denkt nu een sterkere zaak te hebben, omdat hij meer bewijsmateriaal kon aandragen. Dinsdag diende bij het Amsterdamse gerechtshof het hoger beroep. De uitspraak volgt over enkele weken.

ZIE OOK: Rechter geeft Efteling-componist ongelijk

Reacties