Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Rechter buigt zich opnieuw over klacht van Efteling-componist

28-11-2019, 17.14 uur

Efteling-componist Maarten Hartveldt geeft de strijd tegen muziekrechtenorganisatie Buma/Stemra niet op. De 66-jarige Tilburger, die in het verleden verantwoordelijk was voor onder meer de parkmuziek van de Efteling, vindt dat hij te weinig geld heeft gekregen voor zijn soundtrack. De rechter gaf hem vorig jaar ongelijk, maar Hartveldt ging in hoger beroep.

De parkmuziek van Hartveldt werd twaalf jaar lang elke dag gedraaid in de Efteling, van 2005 tot 2017. Daarvoor ontving hij jaarlijks 198 euro bruto per jaar van Buma/Stemra. Voor de muziek van Het Meisje met de Zwavelstokjes in het Sprookjesbos, die nog steeds te horen is, krijgt de componist 163 euro bruto per jaar. Verder componeerde Hartveldt nummers voor Toverland en Europa-Park.

Buma/Stemra beschouwt het werk van Hartveldt als onbelangrijke achtergrondmuziek in plaats van onmisbare amusementsmuziek. Daar is de componist het pertinent niet mee eens. Ook beweert hij dat zijn muziek vaker en op meer plekken te horen was dan Buma/Stemra zegt.

Respectloos
"Ze stoppen mijn Efteling-muziek in dezelfde categorie als liftmuziek waar iedereen een hekel aan heeft", foetert Hartveldt in gesprek met de Kunstenbond. "Prullenbakkenmuziek. Dat is volslagen respectloos." Hij noemt de gehanteerde tarieven "ronduit schandalig". "Het staat niet in verhouding met het belang van de muziek. Ga maar eens een dag Efteling beleven zonder muziek. Geen klap aan."

Vorig jaar oordeelde de rechter dat niet voldoende is gebleken dat Buma/Stemra het beheer van de auteursrechten niet goed heeft uitgevoerd. Hartveldt denkt nu een sterkere zaak te hebben, omdat hij meer bewijsmateriaal kon aandragen. Dinsdag diende bij het Amsterdamse gerechtshof het hoger beroep. De uitspraak volgt later.

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be