Sybrandy's Speel- en Natuurpark

Fries pretpark gered van de ondergang: gemeente wil lening verstrekken

15-11-2019, 11.12 uur | Reacties

Een Fries attractiepark is gered. Eigenlijk zou Sybrandy's Speelpark in Oudemirdum na de zomer definitief sluiten. Er kon geen overnamekandidaat gevonden worden. Enkele maanden geleden besloot collega-ondernemer Sjerp Jaarsma een reddingsactie op touw te zetten. Het doel: alle attracties uit het park verplaatsen naar zijn nabijgelegen recreatiepark De Hege Gerzen.

Het lijkt erop dat dat plan gaat slagen. De gemeente De Friese Meren is akkoord met het verstrekken van een lening van 450.000 euro aan Jaarsma, "tegen een marktconforme rente". Daarmee is het voortbestaan van Sybrandy's Speelpark - hetzij op een andere locatie - zo goed als verzekerd.


ZIE OOK: Reddingsactie op touw gezet voor Fries pretpark

Aan de lening is wel een belangrijke voorwaarde verbonden. Een crowdfundingsactie van Jaarsma leverde tot nu toe 120.000 euro op. Omdat de gemeente draagvlak in de regio noodzakelijk vindt, wordt de lening alleen verstrekt als het geld uit de actie daadwerkelijk wordt uitgekeerd. De ondernemer heeft daar vertrouwen in.

Staatssteun
Ook vindt de gemeente het belangrijk dat de nieuwe attracties de omliggende natuur niet aantasten. Daarover zijn afspraken gemaakt tussen het recreatiepark en verschillende natuurorganisaties. Jaarsma belooft ook te investeren in educatieve elementen. Verder heeft de lokale overheid door externe juristen laten controleren of er sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Dat was niet het geval.

Sybrandy's Speelpark werd opgericht in 1964. Er kwamen jaarlijks tussen de 35.000 en 40.000 bezoekers. Eigenaar Simon Sybrandy is blij dat zijn park onverwachts kan blijven bestaan, vier kilometer verderop. Dankzij de inspanningen van Jaarsma hoeft hij zijn attracties niet één voor één te veilen.

Naam
Het is de bedoeling om het vernieuwde park op 2 april 2020 te openen. De nieuwe naam zou op termijn Sybrandy’s Speel- en Natuurpark worden.

ZIE OOK: 'Goedkoopste attractiepark van Nederland' gaat na 55 jaar dicht

Reacties