Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Diergaarde Blijdorp

Diergaarde Blijdorp geeft klimaatsceptici een podium

13-11-2019, 15:31 uur | Reacties

Diergaarde Blijdorp verwelkomt een organisatie die sceptisch is over klimaatverandering. De stichting Clintel organiseert aanstaande zondag een lezing in de Rotterdamse dierentuin. Daar zal de omstreden Canadese bioloog Susan Crockford betogen dat het veel beter gaat met de ijsbeer dan gedacht.

Crockfords lezing heet 'The polar bear catastrophe that never happened'. Ondanks het smelten van de ijskappen is de wereldwijde ijsberenpopulatie nog niet drastisch afgenomen. Volgens Crockford is dat bewijs genoeg dat de ijsbeer ook de komende decennia gemakkelijk zal overleven. Wat er dan weer op zou duiden dat klimaatverandering geen reden is tot paniek.


ZIE OOK: Protest tegen ijsberen in grootste dierentuin van de Benelux

Stichting Clintel claimt objectief te berichten over het klimaat. Wetenschappers laten doorgaans echter weinig heel van de gebruikte argumenten. Volgens sommige media is het doel van Clintel vooral om twijfel te zaaien en zo het nut van dure klimaatbesparende maatregelen te betwisten.

Wereld Natuur Fonds
Dat Diergaarde Blijdorp een podium biedt aan stichting Clintel is opmerkelijk. De dierentuin zet vol in op educatie en het milieu. Zo ontving het park in 2016 de Green Key Goud voor de vele duurzame activiteiten in het park. Ook werkt Blijdorp nauw samen met organisaties als Greenpeace en het Wereld Natuur Fonds, die bezoekers mogen informeren over hun werkzaamheden.

Een woordvoerster benadrukt tegenover Looopings dat Diergaarde Blijdorp niet samenwerkt met stichting Clintel en inhoudelijk ook niet verantwoordelijk is voor de lezing. Het staat iedereen vrij om een zaal in de dierentuin te huren, is de boodschap.

Kwetsbaar
"Wij gaan uit van de bevindingen van The Intergovernmental Panel on Climate Change en International Union for Conservation of Nature", luidt de verklaring van de voorlichtster. "Blijdorp heeft als doel om bezoekers te inspireren van de natuur te houden en haar te beschermen en wil bezoekers handelingsperspectieven meegeven om hun eigen ecologische voetafdruk te verkleinen. IJsberen staan vermeld op de rode lijst als kwetsbaar."

ZIE OOK: 'Efteling in 2030 klimaatneutraal'

Reacties