Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Reclamebanners zijn voor Looopings de belangrijkste inkomstenbron.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Hilarisch: Efteling-fans uit hun dak bij allerlaatste vertoning PandaDroom ooit

04-11-2019, 07.00 uur

De Efteling heeft zondagavond na zeventien jaar definitief afscheid genomen van de 4D-film PandaDroom. Bij de hysterische allerlaatste voorstelling werden geen traantjes weggepinkt. Efteling-fans zijn vooral blij en opgelucht dat de belerende en achterhaalde film eindelijk verdwijnt. Er heerste dan ook een feestelijke stemming.

Enkele honderden uitzinnige Efteling-fans waren aanwezig om rond 20.00 uur de laatste show bij te wonen. Voorafgaand aan de film werd er massaal meegezongen met themalied In This Together in de voorshow. De ludieke actie was het resultaat van een uit de hand gelopen grap op Facebook. Medewerkers deelden blaadjes uit met de songtekst. Zangeres Trijntje Oosterhuis had andere verplichtingen, maar liet eerder wel weten dat ze het initiatief kon waarderen.

Sommige Efteling-liefhebbers gingen wel heel ver om PandaDroom de laatste eer te bewijzen. Zo werd de achterste rij van de 4D-bioscoop de hele dag - van 10.00 tot 20.00 uur - bevolkt door een groep trouwe fans. Zij zagen uiteindelijk maar liefst veertig PandaDroom-shows achter elkaar. Ook deelde een bezoeker cake uit, als ware het een echte begrafenis.

Keipopulair
Aanwezige personeelsleden genoten van de plotselinge aandacht. "We hebben wel met z'n allen bewezen dat de PandaDroom gewoon nog steeds keipopulair is", grapte een medewerkster bij de luidruchtige laatste show. Ook de initiatiefnemer van de Facebook-actie sprak het publiek nog even toe. "Het was eigenlijk een grapje, maar ik vind het heel leuk dat het is opgeblazen", zei hij. Voor één keer hoefden de 3D-brilletjes niet ingeleverd te worden.

PandaDroom is al sinds de opening in 2002 één van de meest bekritiseerde attracties in het park. Waar de Efteling nagenoeg overal probeert om bezoekers mee te nemen in een sprookjeswereld, werden toeschouwers in PandaDroom bewust geconfronteerd met problemen uit de echte wereld.

Ouderwets
De drie scènes in de film stonden in het teken van smeltende ijskappen, sleepnetten op de zeebodem en houtkap in het oerwoud. De kijker werd een schuldgevoel aangepraat, waarna men tegen betaling lid kon worden van het Wereld Natuur Fonds. Dat de 3D-kwaliteit in de loop der jaren steeds ouderwetser begon aan te voelen, hielp ook niet mee.

PandaDroom werd geproduceerd door de Belgische animatiestudio nWave. De tien minuten durende film heeft ook een tijdje in andere Europese pretparken gedraaid, waaronder Europa-Park in Duitsland en Liseberg in Zweden.

Opvolger
Voor de opvolger van PandaDroom is de Efteling in zee gegaan met Aardman Animations. De gerenommeerde Britse studio creëerde een acht minuten durende animatiefilm over een beer en een eekhoorn: Fabula. Naar verwachting vindt de première plaats op zaterdag 7 december. De werkzaamheden zijn vorige maand al begonnen.

Twee maanden geleden moesten Efteling-fans ook al afscheid nemen van een attractie. Toen was de Bob voor het laatst open.Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be