Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Lokale politiek wil Efteling laten opdraaien voor financiële problemen in de gemeente

30-10-2019, 17.44 uurBeeld: @promenadefotos

Een lokale politieke partij wil de Efteling gebruiken als een melkkoe om het begrotingstekort van de gemeente op te lossen. De gemeente Loon op Zand staat er financieel slecht voor, met een tekort van miljoenen euro's. Als het aan politieke partij Pro3 ligt, gaat het attractiepark meer dan 2 miljoen euro per jaar extra betalen. Dat zou de financiële problemen van de gemeente grotendeels moeten oplossen.

In een voorstel staat dat de dagrecreatiebelasting per 1 januari 2020 verhoogd wordt van 13 eurocent naar 53 eurocent per bezoeker. "Op basis van dit voorstel en het aantal dagrecreanten per 2018 is de meeropbrengst van de dagrecreatiebelasting in 2020 2.140.628,80 euro", meldt de partij.

Pro3 is goed voor drie van de negentien zetels in de gemeenteraad. Het plan zou alleen gelden voor toeristische attracties met jaarlijks meer dan 50.000 betalende bezoekers. Daardoor is het sprookjespark het enige bedrijf dat meer moet gaan betalen.

Onvermijdelijk
Los van het voorstel van Pro3 lijkt het verhogen van de toeristenbelasting in Loon op Zand onvermijdelijk. In de voorlopige gemeentebegroting wordt voorgesteld om de toeristenbelasting - die geldt voor overnachtingen in de gemeente - te verhogen naar 3 euro. Nu is dat nog 1,96 euro voor hotels en vakantieparken. De Efteling vindt dat uiteraard geen goed idee.

"We zijn er natuurlijk niet blij mee", laat een woordvoerster weten. "We zijn bang dat hierdoor het aantal toeristen zal afnemen en daarmee dus ook de inkomsten van de lokale ondernemers én de gemeente."

Rijker
Het wordt niet gemakkelijk om die financiële tegenvaller op te vangen, aldus de voorlichtster. De Efteling is namelijk geen onderdeel van een megalomaan miljardenbedrijf zoals veel andere Europese attractieparken. "Niemand wordt rijker van de Efteling. Een dergelijke lastenverhoging is dus ook voor ons niet zo eenvoudig opgelost. We gaan dan ook onderzoeken hoe we dit kunnen doen zonder dat het ingaat tegen zaken die wij van groot belang vinden, zoals de financiële toegankelijkheid, onze 3200 medewerkers en onze rol in de samenleving."

Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be