Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Europa-Park Erlebnis-Resort

Amerikaanse adviseur over bouw van waterparadijs Europa-Park: 'Revolutionair'

03-10-2019, 22.28 uurBeeld: mikeloneonly

Bij het bouwen van het nieuwe waterparadijs Rulantica ging Europa-Park niet over één nacht ijs. Het Duitse attractiepark huurde de Amerikaanse waterparkexpert Chip Cleary in als hoofdadviseur. In een uitgebreid interview met een Nederlandse podcast vertelt Cleary wat erbij kwam kijken om Rulantica uit de grond te stampen.

Het waterpark opent de deuren op 28 november. "Daar is zesenhalf jaar voorbereiding aan vooraf gegaan", zegt Cleary in een aflevering van de podcast After Park Lounge. Alleen het laten goedkeuren van de waterglijbanen nam al twee jaar in beslag. De reden: glasvezel, waar de waterattracties van gemaakt zijn, is in Duitsland geen algemeen geaccepteerd bouwmateriaal.

De familie Mack - eigenaar van Europa-Park - droomde al sinds de jaren negentig van een eigen waterpark. In eerste instantie overwoog men om buitensporig groot complex neer te zetten. "We realiseerden ons al snel dat het verstandiger zou zijn om in fases te bouwen", aldus Cleary. "Je kunt dan steeds leren van ervaringen uit het verleden en reacties van de bezoekers." Achter de schermen wordt nu al gewerkt aan uitbreidingen. "Het masterplan voor het hele gebied is al af. We gaan de komende jaren nog heel veel nieuwe dingen zien gebeuren."

Ziekenhuizen
Ervaringsdeskundige Cleary merkte grote verschillen tussen zwembaden in de Verenigde Staten en Rulantica. "Zo zijn de kleedkamers in Amerika net ziekenhuizen, met al die witte tegels." Europa-Park koos voor acht sfeervolle kamers gedecoreerd als ouderwetse magazijnen. "We wilden niet één eindeloze gang met kluisjes."

Een ander verschil is de toevoeging van vloerverwarming. "Dat komt eigenlijk door mijn vrouw, die het in overdekte waterparken altijd koud heeft. Zelfs als het 30 graden is. Ik ontdekte gaandeweg dat meer vrouwen daar last van hebben." Daarom wordt in Rulantica de volledige vloer verwarmd. "Dat is revolutionair."

Broadway
Ook het lichtontwerp wordt indrukwekkend, belooft de consultant. "Rulantica wordt niet uitgelicht als een basketbalveld, maar als een Broadway-voorstelling." Verder noemt Cleary de lazy river Snorri's Saga bijzonder, vanwege de uitzonderlijke lengte en de toevoeging van een darkridegedeelte. "Normaal gesproken heeft een lazy river geen videoschermen en decors met lichteffecten en muziek."

Daarnaast beschrijft de expert een tien meter lang hindernisparcours over het water, met drijvende scheepswrakken. "Er zijn veel verborgen, onverwachte dingen te vinden in Rulantica, dit is er één van."


Meer Europa-Park Erlebnis-Resort
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be