Wanneer gaan de pretparken weer open? Check looopings.nl/open voor alle data.
Europa-Park

Amerikaanse adviseur over bouw van waterparadijs Europa-Park: 'Revolutionair'

03-10-2019, 22:28 uur | ReactiesFoto: mikeloneonly

Bij het bouwen van het nieuwe waterparadijs Rulantica ging Europa-Park niet over één nacht ijs. Het Duitse attractiepark huurde de Amerikaanse waterparkexpert Chip Cleary in als hoofdadviseur. In een uitgebreid interview met een Nederlandse podcast vertelt Cleary wat erbij kwam kijken om Rulantica uit de grond te stampen.

Het waterpark opent de deuren op 28 november. "Daar is zesenhalf jaar voorbereiding aan vooraf gegaan", zegt Cleary in een aflevering van de podcast After Park Lounge. Alleen het laten goedkeuren van de waterglijbanen nam al twee jaar in beslag. De reden: glasvezel, waar de waterattracties van gemaakt zijn, is in Duitsland geen algemeen geaccepteerd bouwmateriaal.


ZIE OOK: Europa-Park test eerste glijbaan van nieuw waterpark Rulantica

De familie Mack - eigenaar van Europa-Park - droomde al sinds de jaren negentig van een eigen waterpark. In eerste instantie overwoog men om buitensporig groot complex neer te zetten. "We realiseerden ons al snel dat het verstandiger zou zijn om in fases te bouwen", aldus Cleary. "Je kunt dan steeds leren van ervaringen uit het verleden en reacties van de bezoekers." Achter de schermen wordt nu al gewerkt aan uitbreidingen. "Het masterplan voor het hele gebied is al af. We gaan de komende jaren nog heel veel nieuwe dingen zien gebeuren."

Ziekenhuizen
Ervaringsdeskundige Cleary merkte grote verschillen tussen zwembaden in de Verenigde Staten en Rulantica. "Zo zijn de kleedkamers in Amerika net ziekenhuizen, met al die witte tegels." Europa-Park koos voor acht sfeervolle kamers gedecoreerd als ouderwetse magazijnen. "We wilden niet één eindeloze gang met kluisjes."

Een ander verschil is de toevoeging van vloerverwarming. "Dat komt eigenlijk door mijn vrouw, die het in overdekte waterparken altijd koud heeft. Zelfs als het 30 graden is. Ik ontdekte gaandeweg dat meer vrouwen daar last van hebben." Daarom wordt in Rulantica de volledige vloer verwarmd. "Dat is revolutionair."

Broadway
Ook het lichtontwerp wordt indrukwekkend, belooft de consultant. "Rulantica wordt niet uitgelicht als een basketbalveld, maar als een Broadway-voorstelling." Verder noemt Cleary de lazy river Snorri's Saga bijzonder, vanwege de uitzonderlijke lengte en de toevoeging van een darkridegedeelte. "Normaal gesproken heeft een lazy river geen videoschermen en decors met lichteffecten en muziek."

Daarnaast beschrijft de expert een tien meter lang hindernisparcours over het water, met drijvende scheepswrakken. "Er zijn veel verborgen, onverwachte dingen te vinden in Rulantica, dit is er één van."

ZIE OOK: Entreekaartje voor waterpark Europa-Park gaat meer dan 40 euro kosten

Reacties