Efteling

Plannen voor tweede pretpark Efteling boven water gehaald

31-08-2019, 12:07 uur | Reacties

De Efteling heeft jarenlang concrete plannen gehad om in Kaatsheuvel een tweede themapark te bouwen. Het zogenoemde Cosmo Science Center had een pretpark moeten worden rond wetenschap, ruimtevaart en sterrenkunde. Over het project was tot nu toe nog maar weinig bekend. Een online encyclopedie brengt daar verandering in.

De website Eftepedia raadpleegde tientallen bronnen om de opkomst en ondergang van het concept te kunnen reconstrueren. Dat resulteerde in een uitgebreid achtergrondverhaal vol nieuwe informatie en nooit eerder gepubliceerde beelden.


ZIE OOK: Oud-directeur Efteling vertelt: hoe Legoland Kaatsheuvel er net niet kwam

De plannen voor de futuristische dagattractie dateren van eind jaren zeventig. Het Amerikaanse Disney-themapark Epcot diende als inspiratiebron. Aanvankelijk werden andere locaties overwogen, waaronder de Beekse Bergen. Halverwege de jaren tachtig kwam de Efteling in beeld.

Darkride
Wijlen Efteling-ontwerper Ton van de Ven, bekend van attracties als Fata Morgana, Droomvlucht, Villa Volta en Vogel Rok, hield zich een tijdlang intensief met het Cosmo Science Center bezig. Hij ontwikkelde een volledig uitgewerkt plan, met onder meer een monorail, een darkride met bewegende tribunes en verschillende tuinen.

Eftepedia wist de schetsen van Van de Ven én een heleboel ander archiefmateriaal boven water te halen, waaronder plattegronden, notulen van bestuursvergaderingen, oude krantenartikelen en een zeldzame videoband. Het bij elkaar sprokkelen van de informatie was best lastig, vertelt schrijver Thijs Kinkhorst aan Looopings. "De Efteling zelf besteedt nauwelijks aandacht aan dit stuk historie. Opvallend weinig voor zo'n groot project."

Risico's
Hoewel de plannen behoorlijk concreet waren, is het Cosmo Science Center er uiteindelijk nooit gekomen. Op het laatste moment keerde het stichtingsbestuur van de Efteling zich tegen het project. De financiële risico's zouden te groot zijn. Begin 1989 werd er definitief een streep door het initiatief gezet. Toch bleef de Efteling ook daarna nog tientallen jaren spelen met het idee voor een tweede park, gebaseerd op de originele concepten van Van de Ven.ZIE OOK: Alles over Symbolica in online Efteling-encyclopedie

Reacties