Welkom!
Je maakt helaas gebruik van software die onze advertenties blokkeert.
Dankzij reclamebanners kan onze website blijven bestaan.
Help Looopings door je advertentieblocker op dit domein uit te schakelen.
De site is dan weer zichtbaar. Bedankt!
Efteling

Plannen voor tweede pretpark Efteling boven water gehaald

31-08-2019, 12.07 uur

De Efteling heeft jarenlang concrete plannen gehad om in Kaatsheuvel een tweede themapark te bouwen. Het zogenoemde Cosmo Science Center had een pretpark moeten worden rond wetenschap, ruimtevaart en sterrenkunde. Over het project was tot nu toe nog maar weinig bekend. Een online encyclopedie brengt daar verandering in.

De website Eftepedia raadpleegde tientallen bronnen om de opkomst en ondergang van het concept te kunnen reconstrueren. Dat resulteerde in een uitgebreid achtergrondverhaal vol nieuwe informatie en nooit eerder gepubliceerde beelden.

De plannen voor de futuristische dagattractie dateren van eind jaren zeventig. Het Amerikaanse Disney-themapark Epcot diende als inspiratiebron. Aanvankelijk werden andere locaties overwogen, waaronder de Beekse Bergen. Halverwege de jaren tachtig kwam de Efteling in beeld.

Darkride
Wijlen Efteling-ontwerper Ton van de Ven, bekend van attracties als Fata Morgana, Droomvlucht, Villa Volta en Vogel Rok, hield zich een tijdlang intensief met het Cosmo Science Center bezig. Hij ontwikkelde een volledig uitgewerkt plan, met onder meer een monorail, een darkride met bewegende tribunes en verschillende tuinen.

Eftepedia wist de schetsen van Van de Ven én een heleboel ander archiefmateriaal boven water te halen, waaronder plattegronden, notulen van bestuursvergaderingen, oude krantenartikelen en een zeldzame videoband. Het bij elkaar sprokkelen van de informatie was best lastig, vertelt schrijver Thijs Kinkhorst aan Looopings. "De Efteling zelf besteedt nauwelijks aandacht aan dit stuk historie. Opvallend weinig voor zo'n groot project."

Risico's
Hoewel de plannen behoorlijk concreet waren, is het Cosmo Science Center er uiteindelijk nooit gekomen. Op het laatste moment keerde het stichtingsbestuur van de Efteling zich tegen het project. De financiële risico's zouden te groot zijn. Begin 1989 werd er definitief een streep door het initiatief gezet. Toch bleef de Efteling ook daarna nog tientallen jaren spelen met het idee voor een tweede park, gebaseerd op de originele concepten van Van de Ven.Download de Looopings-app voor iPhone of Android en ontvang meldingen bij breaking news
Meer Efteling
Looopings op Instagram
Looopings op Facebook
Looopings op Twitter
Looopings verscheen eerder bij o.a.:
NOS NU.nl RTL Nieuws AD De Telegraaf de Volkskrant NRC Handelsblad EenVandaag Hart van Nederland Editie NL ANP NPO Radio 1 NPO Radio 2 VPRO Gids BNR Nieuwsradio Radio 538 Omroep Brabant 1Limburg Omroep Flevoland Omroep West Omroep Gelderland RTV Oost RTV Drenthe Dagblad van het Noorden De Limburger de Gelderlander de Stentor Tubantia BD ED BN DeStem Het Laatste Nieuws Het Nieuwsblad De Morgen Gazet van Antwerpen Het Belang van Limburg Sudinfo.be